Alles over Druiven

Wintersnoei druiven

wintersnoei druiven
De wintersnoei is een belangrijk onderdeel van het druivenonderhoud. Soms wordt deze stap overgeslagen, omdat men er geen weet van heeft.

Voordat de winter echt zijn intreden doet, is het belangrijk dat je je druivenplant gaat snoeien.

Het eerste teken dat je druivenplant in rust gaat, is het verkleuren en het  afvallen van de  bladeren. Nadat de laatste bladeren van je druivenplant zijn gevallen, kun je beginnen met de wintersnoei. Meestal gebeurt dit nadat er een lichte vorstperiode is geweest.

 

De wintersnoei kan je uitvoeren tot ongeveer begin maart. Als je na deze tijd gaat snoeien dan komen de  sapstromen van de druif weer op gang en zou je de druif kunnen beschadigen.

Als je gaat snoeien, zorg ervoor dat je dit niet doet bij vorst. Het beste is om te snoeien met een aantal dagen zonder vorst in het vooruitzicht. Hierdoor kunnen de snoeiwonden goed herstellen.

Wintersnoei druiven

Mocht je tijdens de zomer  je druivenplant hebben verwaarloosd waardoor je flink moet gaan snoeien of je wilt grote dikke ranken snoeien, dan is dit het juiste moment daarvoor. De manier waarop er gesnoeid moet worden, hangt uiteraard af van de vorm van de druivenplant. Snoei hem naar eigen inzicht weer in de juiste vorm.

Zorg dat je ranken behoudt die als draagranken kunnen fungeren voor de nieuwe druivenscheuten van volgend jaar. De rest van de struik mag je kort snoeien tot op de draagarmen. Het beste is om te snoeien net boven een oog, of ongeveer 1 – 2 cm vanaf de draagrank.

Vorst en druivenplant

Als je een druivenplant aangeschaft hebt bij een tuincentra kunnen deze, zeker als ze jong zijn, tot vorst van slechts -10 – -15 graden verdragen! Als het kouder wordt, bescherm dan de wortels van de druif en de stam onderaan.
Aan de voet van de druif kun je een dikke laag stro neerleggen. Dit werkt isolerend waardoor de wortels van de druif minder snel bevriezen.

Je kunt ook een doek om de wortel van de voet binden, daarbij is het wel belangrijk om te ventileren om zo verstikking te voorkomen. Op deze manier voorkom je dat je druivenplant en de wortels bevriezen.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

18 Reacties op Wintersnoei druiven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *