Alles over Druiven

Meeldauw bestrijden

Meeldauw bestrijden
Meeldauw op je druif is erg vervelend. Het ziet eruit als lichte vlekken op de druivenbladeren.

Heeft jouw druif hier last van? Heb jij een soort spinraggen of wolletjes op je druivenbladeren?
Heeft je druif licht gele vlekken op de bladeren? Dan heeft jouw druif naar alle waarschijnlijkheid last van meeldauw of valse meeldauw.
Meeldauw bestrijden kan tegenwoordig erg gemakkelijk, als je er maar op tijd bij bent.

Meeldauw

Er zijn verschillende soorten meeldauw aan te treffen bij je druivenplant. Valse meeldauw en echte meeldauw. Deze meeldauwsoorten kunnen ook voorkomen op ander soort fruit zoals tomaten, aardbeien, bonen enz. De naam zegt al wat het inhoud. De valse meeldauw doet zich voor als echte meeldauw, alleen dit is niet het geval. Allebei de variante zijn goed te bestrijden.

Echte Meeldauw bestrijden

Echte meeldauw is herkenbaar aan het ontstaan van lichtgele vlekken op het druivenblad. Vervolgens zullen, aan de bovenzijde van het blad en op de druiven, witte poederachtige schimmelvlekken ontstaan. De schimmel overwintert in de knoppen van de druif of op het oude hout, waar kleine gele of zwarte vlekjes op te zien zijn.

Bestrijding
In de tuincentra zijn verschillende artikelen te krijgen om echte meeldauw te bestrijden.
Meer informatie hierover vind je in Druiven Geheimen.  Klik hier om je aan te melden.

Valse Meeldauw bestrijden

Valse meeldauw is, net als echte meeldauw, ook te herkennen aan gele of bruine vlekken op het blad, maar hier zit het schimmelpluis aan de onderzijde van het blad in plaats van op de bovenzijde. De schimmel overwintert in afgevallen blad en andere resten op de grond. Als het langdurig vochtig weer is, of hard geregend heeft, kan hij zich explosief naar boven verspreiden, over de gehele druivenplant. Het blad wordt uiteindelijk bruin en verdroogd; jonge trossen verschrompelen.

Bestrijding
Planten in goede conditie (open, luchtig, met niet te veel leggers of trossen) hebben minder last van aantasting. Door aangetast en overtollig blad weg te snoeien wordt verdere uitbreiding tegengegaan. Hierdoor kan de wind goed door de druivenstruik waaien.

Wil je meer informatie ontvangen over meeldauw en valse meeldauw in je druiven?
Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Hierin staat meer informatie over dit onderwerp.
Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

13 Reacties op Meeldauw bestrijden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *