Alles over Druiven

Druiven stekken

Druiven kweken
Het planten stekken is een bekend fenomeen. Dit kan ook goed met druiven!

Ken je iemand in je omgeving met een mooie druif, of wil je een speciale pitloze druif?

Ga langs bij een wijngaard in Nederland en vraag om een stekje! Druiven stekken is makkelijker dan je denk!

Druiven stekken

Druiven stekken kan heel goed. Doordat je aan het einde van de zomer, begin van de winter goed moet snoeien, beschikt elke druivenbezitter op dat moment over voldoende materiaal om druiven te stekken.
Rond deze tijd zit je dus altijd goed, als je om een stek vraagt.

Als druivenstek kun je het beste een 1 jarige scheut nemen die een druiventros heeft gedragen. Het beste is dat de scheut goed verhout is, mooie knoppen heeft gehad en mooie druiven heeft gedragen. Hieraan kan je zien dat het een sterke scheut is, waarop jij vervolgens een druivenplant kan kweken. Uiteraard is het slim meerdere druiven stekken te gebruiken. De sterkste kun je uiteindelijk bewaren.

Het snoeien begint als alle bladeren van de druif zijn gevallen, maar wel voor de vorst. Zorg er dan ook voor dat de druiven stekken niet bevroren zijn. Je kunt een stek verkrijgen door het snoeihout op twee manieren te knippen.

Horizontale druivenstek

Allereerst de horizontale druivenstek. Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo’n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut. Zorg dat je meerdere druiven stekken maakt, zodat je later de sterkste stek kunt bewaren.┬á Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken. Het mooiste zou zijn in een kweekkasje, zodat de druiven stekken mooie warm blijven. Als je dit niet hebt, span dan plastic over de druiven stekken, zodat je hetzelfde effect verkrijgt.

In het stekkasje of onder het plastic warmt het snel op, zodat ook de aardig zich opwarmt. Hierin zullen de druiven stekken zich goed ontwikkelen. Uiteraard zal dit rond de winter plaatsvinden, dus je zult het in een verwarmde kas moeten stallen. Beschik je hier niet over, zet hem dan in een verwarmde bijkeuken of huiskamer.

Druk de druiven stekken horizontaal in de potgrond, tot hij zich tot de helft in de grond bevind. Uiteraard moet je er voor zorgen dat de knop naar boven steekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de potgrond. Zorg er voor dat het niet te droog word. Te nat is ook niet goed, omdat hierin schimmels kunnen ontstaan. Regelmatig een klein beetje water geven is dan ook afdoende.

Door de warmte onder het plastic zal de knop snel uitlopen. Ook de wortelvorming komt hierna snel opgang. Rond april kan je de druiven stekken overpoten naar een grotere bak, dit in verband met de wortelvorming die nu goed op gang komt. Een te kleine bak kan de groei belemmeren. Vanaf dit moment kan je de druiven stekken afharden. Dit gebeurd bijvoorbeeld ook bij aardbeien. Je maakt ze sterk ter voorbereiding om geplant te worden in de volle grond.

Je kunt de druiven stekken laten wennen aan gewone temperaturen. Zet af en toe een dag de afdekking openen. Geeft niet te veel water, zodat de wortels echt opzoek moeten naar water en hierdoor harder groeien.
Halverwege juni mag je de druiven druiven stekken buiten in de volle grond zetten.

Verticale druivenstek

Ten tweede de verticale druivenstek. Zorg er voor dat je beschikt over een scheut van zo’n 10 centimeter. Bovenaan de scheut moet zich een knop bevinden, 1 cm vanaf de bovenkant, Snoeit dit stuk schuin af. Aangezien dit gaat over de verticale stek, zal deze rechtop in de grond komende te staan. Door de scheut schuin af te snijden kan er geen water op blijven staan, zodat de kans op verrotting voorkomen word.

De schuine bovenkant kan je het beste afdichten met entwas. Dit is meestal in de meeste tuincentra te bevinden. Het word gebruikt om bij het snoeien van boven de wonden te bestrijken. Het voorkomt rotting of schimmelvorming. Als je dit alles gedaan hebt steek je de druiven stek met de andere zijde in verticaal in de grond. Steek hem net zover in de grond, dat de knop ongeveer 2 centimeter boven de grond uitkomt.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

 

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

8 Reacties op Druiven stekken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *