Alles over Druiven

Druiven snoeien in het voorjaar

Druiven snoeien
Is je druivenplant niet meer zo mooi in model, zoals je zou willen? Wil jij je druiven snoeien in het voorjaar?

Wacht er dan nog even mee, want je druif kan hierdoor dood gaan. Wist jij dat?

Het is erg verleidelijk als de zon zich weer laat zien om de tuin in te gaan. Je wilt dan even de druiven gaan snoeien, want die kan wel een snoeibeurt gebruiken. De druif  ziet er nog niet actief uit, dus daarom kan je in de veronderstelling zijn dat dit wel kan. Mijn advies is: “Doe dat vooral niet!” Je druif moet je niet in het voorjaar snoeien.
We hebben het hier dan over snoei van de dikke grote ranken wat niet aan te raden is. Want net na de winter wordt de druivenplant of druivenstruik alweer actief.

De sapstroom van de druivenplant komt op gang na de winter, die sapstroom zorgt ervoor dat je druivenplant in het voorjaar flink zal gaan uitlopen.
Deze sapstroom kan erg krachtig zijn en is als het ware ‘de levensstroom’ van je druivenplant. Je ziet hier aan de buitenkant in eerste instantie nog niets van.

Als je je druif gaat snoeien in het voorjaar, kan je druivenplant wonden krijgen. Dit houdt in dat je op een snoeiwond van je druif een wond krijgt waar de sapstroom er uit stroomt. Dit is vergelijkbaar met een mens die een wond heeft waar bloed uitstroomt. De sapstroom van een druivenplant kan zo krachtig zijn dat de sapstroom letterlijk uit de snoeiwond blijft druppen. Je druivenplant kan hier dood aan gaan!

Druiven snoeien in het voorjaar… niet doen

Kort gezegd, moet je de druivenplant absoluut niet in het voorjaar snoeien. De echte grondige snoeibeurt moet je in het najaar doen, voor de winter. De sapstroom is dan gestopt met stromen; de druivenplant gaat in de rust voor de winter. Druiven snoeien kun je dan met een gerust hart doen; hij zal dan niet gaan bloeden.

Help, ik heb mijn druiven wel gesnoeid!

Niet alle druivenhouders weten dat je druiven niet mag snoeien in het voorjaar of ze zijn wat eigenwijs. Daarom krijg ik soms wanhopige mailtjes van druivenliefhebbers die wel in het voorjaar gesnoeid hebben: “Help! wat moet  ik doen? Mijn druivenplant bloedt!”.
Wat moet je nu doen als je wel je druiven gesnoeid hebt en de druivenplant begint te bloeden?
Allereerst moet je uiteraard direct stoppen met het snoeien van je druif. Er zijn verschillende manieren om je druivenplant te laten stoppen met bloeden. Hierover heb ik een apart artikel geschreven die hier te vinden is:

Druiven snoeiwond – Druiven snoei in het voorjaar.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

 

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

111 Reacties op Druiven snoeien in het voorjaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *