Alles over Druiven

Druiven leiden – Voorjaarscheck

Druiven leiden muur
De natuur is volop in bloei en de druivenplanten beginnen volop nieuwe scheuten aan te maken.

Dit is het begin van een nieuwe zomer met mooie, grote en smaakvolle druiven.
Welke voorbereidingen kun je nu treffen voor de zomer?

Zoals gezegd, begint de druifelaar in deze periode snel uit te lopen. Ik heb zelf onder andere een druif tegen een muur geleid. Door weer en wind in de winter kan het zijn dat de druif niet meer helemaal goed opgebonden is.

Druiven leiden tegen een muur

Op de foto kun je goed zien dat de horizontale draagarmen van de druif niet helemaal recht meer lopen. Het horizontale begeleidingsdraad is wat slapper geworden in de winter. Deze zal ik opnieuw moeten spannen.

Ook de knopen die vastzitten aan het geleiddraad om de draagarmen van de druif op zijn plek te houden moeten nagekeken worden. Ze moeten ruim genoeg zijn om de draagarm te laten groeien in dikte! Als je hier niet op let, kan het gebeuren dat de knopen ingroeien. Hierdoor kan je druif beschadigen en de groei geremd worden. Dat zou jammer zijn.

Gereedschap –  Druiven leiden

Een druif leiden (of ‘een druivelaar leiden’, zoals sommige zeggen) langs een muur of gevel is een mooi gezicht. Wel moet je aan een paar punten denken om te zorgen dat dit goed verloopt.

Gebruik nooit kaal ijzerdraad of bijvoorbeeld betongaas. Het is wel makkelijk om dit te gebruiken, maar door de zon wordt het ijzer erg heet. De scheuten kunnen door de warmte beschadigen als ze in contact komen met het ijzerwerk. Vooral jonge en kwetsbare scheuten zijn hier gevoelig voor, aangezien hier nog geen schors omheen zit.

Wat je wel kunt gebruiken, is UV bestendig binddraad om je druifenplant te leiden. Dit is gewoon te koop bij de bouwmarkt. De UV bestendigheid van het draad zorgt er ook voor dat het draad niet uitdroogt door de zon en daardoor breekt.

Druiven leiden is niet erg moeilijk, als je maar even goed oplet wat je doet en de juiste gereedschappen gebruikt.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

30 Reacties op Druiven leiden – Voorjaarscheck

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *