Alles over Druiven

Druiven bemesten

Druiven bemesten
Druiven bemesten is een belangrijk onderdeel in het onderhoud van je druivelaar.
Vaak wordt het bemesten van de druivenplant overgeslagen, omdat druivenbezitters niet weten dat dit moet. De andere planten groeien immers toch ook goed?

Wist je dat als je je druiven bemest, je lekkerdere druiven krijgt en je de oogst optimaliseerd?

 

 

Druiven bemesten

Druiven bemesten is dus zeker van belang als je wilt dat je druivenplant goed groeit. Ook is dit van belang om mooie grote en smaakvolle druiven te krijgen. Een goede bemesting van je druif hoeft niet veel tijd en geld te kosten, terwijl het de druiven veel zoeter worden en de oogst groter is. De bemesting van je druif kan je globaal gezien opdelen in twee delen: het bekalken van je druif en het bemesten van je druif. Hieronder zal ik hier verder op in gaan.

Druiven bekalken

Je druivenstruik of druivenplant bekalken doe je zo vroeg mogelijk in het jaar. Rond januari/februari, uiterlijk maart is een geschikte periode hiervoor. Een handje vol voor een druivenplant of struik of voldoende.

Strooi het kalk niet gelijk aan de stam, want de meeste wortels groeien naar de zijkant. Strooi daarom de kalk zo’n 20 cm bij de stam vandaan.

Een druivenplant houdt van een kalkrijke grond. Zeker na een stenge winter heeft de druif kalk nodig om het beschadigde wortelgestel te herstellen.

Druiven bemesten

Je druif bemesten is een heel belangrijk onderdeel van het voorjaar. Druiven bemesten kun je het beste eind maart doen, maar niet te dicht op het bekalken van de druif. Rond deze tijd loopt de druivenrank uit waardoor hij gelijk gebruikt maakt van de toegevoegde mest. Het beste is om hiervoor stalmest te gebruiken. Vruchtbaarder dan dit, kun je het niet krijgen!

Nu begrijp ik dat niet iedereen een koe in de achtertuin heeft staan om hieraan te komen, dus je kunt ook gewoon organische koemestkorrels gebruiken. Meestal is dit pure koemest of soms een mengsel van kippenmest en koemest. Dit is verkrijgbaar bij het tuincentrum.

Speciale druivenmest

Vaak is er in het tuincentrum ook speciale druivenmest verkrijgbaar. Sommige mensen gebruiken deze speciale mest, omdat ze vinden dat dit echt beter is. Deze speciale druivenmest is meestal veel duurder dan normale koemest, terwijl het niet veel beter is. Ik gebruik zelf dan ook normale koemestkorrels.

Wanneer en hoe vaak bemesten?

Bekalk en bemest je druif ieder jaar opnieuw. Het eerste jaar van het planten van de druif is het niet nodig om aan bemesten te doen. De wortels van de druif moeten het eerste jaar rustig aan groeien, zodat dit krachtige wortels worden. Dus je kunt het beste na het eerste jaar van de druif beginnen met bemesten. Zoals eerder gezegd: druiven bekalken mag dus in januari/februari, druiven bemesten eind maart.

Bemesten van zieke of zwakke druiven

Als een druivenplant last heeft van een schimmel of ziekte, dit kan bijvoorbeeld als je hem net verplaatst hebt, is het niet goed om hem veel mest te geven. Veel mensen denken dat je na het verplaatsten van je druivenplant hem op deze manier aansterkt. Het bemesten van een verplaatste druivenplant werkt juist averechts voor zijn herstel. De wortels moeten rustig herstellen na het verplaatsen, zonder groei-boost.

Je kunt beter zorgen voor een goed structuur druivengrond op de nieuwe standplaats van de druif. Zie hiervoor ook mijn artikel over druivengrond.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

67 Reacties op Druiven bemesten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *