Alles over Druiven

Zomersnoei druiven – Druiven toppen


Zomersnoei voor je druif, wat houdt dit in? Elke druif heeft onderhoud nodig, zeker in de zomer.

Dit noemen wij: de zomersnoei. De zomersnoei zorgt voor een optimale groei van je druiventrossen. Weet jij wat de zomernoei voor je druif inhoudt?

Als de zomer begint en er vele mooie dagen vol met zon volgen, kan je druivenplant erg hard groeien.
Moet je dit ongeremd laten gebeuren? Heb je de druivenplant voor de sier? Dan kun je er voor kiezen om de druivenplant te laten verwilderen.
De zomersnoei laat je dan achterwege, of je snoeit de takken weg die je niet mooi vindt groeien.

Zomersnoei Druif

Vind je de druivenplant gewoon mooi om te zien, maar wil je ook mooie druiventrossen? Pas dan wel de zomersnoei voor je druif toe!
De zomersnoei bestaat uit meerdere facetten. Druiven toppen, druiven dieven en druiven krenten. Op deze website is informatie te vinden over elk facet. We gaan het nu hebben over druiven toppen.

In het voorjaar beginnen de eerste druiventrossen zich te vormen aan de druivenplant. Op een scheut waar zich een druiventros vormt, groeit de druivenscheut gewoon door met bladeren en soms zelfs een tweede tros. Dit is niet de bedoeling. Dit is het moment om weer te gaan snoeien. Dit is zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat alle voeding naar een druiventros op elke scheut gaat. Je kunt er voor kiezen om twee druiventrossen te laten gaan per scheut, dan geldt de uitleg voor na de tweede tros.

Elke vruchttak die een trosje druiven laat groeien, zal gesnoeid moeten worden. Dit kan je het beste doen door, na twee bladeren na het trosje, de vruchttak te snoeien. Deze bladeren die behouden blijven, gaan zorgen voor de opvang van het zonlicht en zullen het omzetten in voeding. Op deze manier zal de druiventros zo optimaal mogelijk groeien. De voeding gaat dan niet naar het doorgroeien van de scheut.

Indien er op één scheut (vruchttak) meerdere druiventrossen gevormd zijn, zorg dan dat er slechts één trosje overblijft, en wel, het trosje die zich het dichts op de moederstam bevindt.

Alle scheuten die geen trosjes gevormd hebben, mag je terugsnoeien, maar dat hoeft niet. Sommige druivenplanten vormen weinig druiventrossen. Wat ‘bladvulling’ misstaat dan niet.

In het voorbeeld hieronder is te zien waar je de druivenscheut zult moeten snoeien. Eerst de druiventros, daarna twee bladeren en dan snoeien.
Op de foto is ook te zien dat er al een okselscheut is weggesnoeid. Dit wordt ook wel  ‘het dieven van de druif’ genoemd. Dit wordt elders op de website behandeld. Zie categorie snoeien.

Zomer snoei druif

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

58 Reacties op Zomersnoei druiven – Druiven toppen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *