Alles over Druiven

Wintersnoei druiven

wintersnoei druiven
De wintersnoei is een belangrijk onderdeel van het druivenonderhoud. Soms wordt deze stap overgeslagen, omdat men er geen weet van heeft.

Voordat de winter echt zijn intreden doet, is het belangrijk dat je je druivenplant gaat snoeien.

Het eerste teken dat je druivenplant in rust gaat, is het verkleuren en het  afvallen van de  bladeren. Nadat de laatste bladeren van je druivenplant zijn gevallen, kun je beginnen met de wintersnoei. Meestal gebeurt dit nadat er een lichte vorstperiode is geweest.

 

De wintersnoei kan je uitvoeren tot ongeveer begin maart. Als je na deze tijd gaat snoeien dan komen de  sapstromen van de druif weer op gang en zou je de druif kunnen beschadigen.

Als je gaat snoeien, zorg ervoor dat je dit niet doet bij vorst. Het beste is om te snoeien met een aantal dagen zonder vorst in het vooruitzicht. Hierdoor kunnen de snoeiwonden goed herstellen.

Wintersnoei druiven

Mocht je tijdens de zomer  je druivenplant hebben verwaarloosd waardoor je flink moet gaan snoeien of je wilt grote dikke ranken snoeien, dan is dit het juiste moment daarvoor. De manier waarop er gesnoeid moet worden, hangt uiteraard af van de vorm van de druivenplant. Snoei hem naar eigen inzicht weer in de juiste vorm.

Zorg dat je ranken behoudt die als draagranken kunnen fungeren voor de nieuwe druivenscheuten van volgend jaar. De rest van de struik mag je kort snoeien tot op de draagarmen. Het beste is om te snoeien net boven een oog, of ongeveer 1 – 2 cm vanaf de draagrank.

Vorst en druivenplant

Als je een druivenplant aangeschaft hebt bij een tuincentra kunnen deze, zeker als ze jong zijn, tot vorst van slechts -10 – -15 graden verdragen! Als het kouder wordt, bescherm dan de wortels van de druif en de stam onderaan.
Aan de voet van de druif kun je een dikke laag stro neerleggen. Dit werkt isolerend waardoor de wortels van de druif minder snel bevriezen.

Je kunt ook een doek om de wortel van de voet binden, daarbij is het wel belangrijk om te ventileren om zo verstikking te voorkomen. Op deze manier voorkom je dat je druivenplant en de wortels bevriezen.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

18 Reacties op Wintersnoei druiven

 • Goeie hulp bij het onderhoud van mijn druivenstruik. Tevens een verhoogde motivatie om het beste uit de struik te halen. De informatie is toegankelijk en op de praktijk afgestemd. Ik verwacht er nog veel plezier van te hebben.

 • Bedankt voor de nuttige tips Remco! Ik ga deze week de druif nog snoeien. Hopelijk blijft het weer vorstvrij.

 • Ik heb een vraag over het snoeien ik had voor het eerst druiven de plant stond al 5 jaar,Helaas was hij helemaal door de rozenboog gegroeid .Bij de storm laatst ging de boog om en heb ik hem er voorzichtig helemaal uit gehaald .Hoe moet ik hem snoeien hij heeft wel 3 draagarmen,moet je die ook inkorten is mijn vraag.Ik ben me dus een beetje aan het verdiepen over het snoeien.

  • Dag Tineke,

   Goed dat je de druivenplant nog hebt kunnen redden door de stormschade.
   Je kunt deze drie draagarmen prima behouden. Op deze manier heb je volgend jaar snel weer druiven op deze draagarmen.
   Zorg er wel voor dat deze draagarmen ondersteunt of ergens langs geleid worden.

   Succes met je druivenplant!

 • Ben dit jaar begonnen met het bijwerken en onderhoud van mijn druivenstruik. Het resultaat was gelijk zichtbaar. De druiven trossen waren al groter en alles was beter bij te houden. De winter snoei zal nu ook gedaan worden en kijken hoe de resultaten volgend jaar zijn.

  • Klopt, tijd en energie steken in het druiven snoeien en onderhoud werpt letterlijk zijn vruchten af!
   Succes ermee, goed om te horen dat de druif goed groeit.

 • Bedankt voor de tip.
  Ben ook dit jaar verlost geweest van de meeldauw en toch wat plezier gehad van lekkere druiven.
  Ga deze snoei doorvoeren nu het toch een paar dagen vorstvrij blijft, hopelijk.
  Heb dit altijd gedaan op een later tijdstip, voorjaar maar had dan toch last van verlies van de sappen van de stam ( het was vriesweer altijd ) .
  Ga Uw raad opvolgen en dit zeker deze week nog uitvoeren.

  Bedankt voor de info

  • Wonden waar het sap van de druif uitstroomt kan je druif erg beschadigen. Het kan zorgen voor een mindere oogst.
   Succes met de druiven wintersnoei deze week!

 • Hallo Remco.
  Ik heb voorzichtig gesnoeid maar op jou advies ga ik nu de struik iets hardhandiger aan pakken
  als leek ben je vaak te voorzichtig en krijg het volgende seizoen een iets verwilderde struik.
  Bedankt voor het advies.
  Groeten Jan van Wieren

  • Vrij kort knippen kan geen kwaad. Als je maar in gedachten houdt wat de draagarmen voor de druiven zijn.
   Deze moeten uiteraard niet weggesnoeid worden. Succes met snoeien Jan!

 • Beste Remco
  Bedankt voor de goede tips die ik mag ontvangen.
  De bladeren zijn inderdaad deze week pas echt afgevallen.
  Ik heb uit voor zorg de nog jonge pas eerste jaars stammetjes dan ook ingepakt met noppen plastiek.
  Is het dan nog nodig om er stro op de voeten te leggen ?
  ik heb het goed tot onderaan gedaan.
  En wat het snoeien betreft moet ik die nu ook terug snoeien ze hebben zo’n drie takken ?
  Groetjes en tot weder horen.
  Josephine

  • Je kunt er voor kiezen om ook stro neer te leggen. De vorst gaat immers ook de grond in. Jonge druiven moet je goed beschermen tegen de vorst.
   Afhankelijk van de groei kun je de druiventakken terugsnoeien tot 2 a 3 ogen, maar je kunt er ook voor kiezen om 1 a 2 ranken over te houden.
   Dit is geheel aan jou en hoe je de druivenplant wilt laten groeien.

   Succes met je druivenplant Josephine.

 • Beste Remco,
  Net op het moment dat ik dacht ‘De wintersnoei, hoe ging dat ook alweer, kreeg ik je mailtje met een link naar je handige tips! Onmisbaar voor iedereen met een druivenstruik.

 • Ik heb druivelaars staan langs een muur heb nu de draagranken het dikke hout dus ingekort tot op een tiental centimeter zal er daaruit nu de vruchtscheuten te voorschijn komen ? ze waren al redelijk lang…
  Groetjes Lapauw William.

  • Draagarmen van een druivenplant kunnen, afhankelijk van de groeiwijze, een aantal meter lang zijn.
   Hier kunnen tientallen druiventrossen op groeien. Beter is om het aantal druiventrossen te beperken, zodat de overige trossen voldoende kunnen groeien.

 • Hi Remco,

  Jouw boek in Ebook vorm al vaak ter hand genomen, voor onbekende veranderingen aan mijn druiven
  planten. Begin al een aardige verzameling te krijgen en vorig najaar heb ik van een goede kennis een blauwe druif gekregen, omdat hij ging verhuizen.
  Voor de winter kort gesnoeid, goed de winter doorgekomen, begon perfect uit te lopen, nog geen vruchten, maar daar kan ik me na de omplanting wel iets bij voorstellen.
  Nu krijgt de druif echter rood gekleurde bladeren, in je boek staat “magnesium” gebrek.
  Maar ondanks het toepassen van Magnesiumsulfaat (Bitterzout) krijg ik het tij niet gekeerd.
  Zou je me kunnen vertellen wat ik kan doen ?
  Het zou jammer zijn als hij verloren zou gaan.

  • Dit kan ook te maken hebben met het omplanten. het wortelgestel moet zich ontwikkelen om de voedingstoffen en vocht uit de bodem op te nemen.
   Als hij net omgeplant is, kan dit nog niet optimaal natuurlijk. Ik vermoed dat het dit jaar een stuk beter zou moeten gaan.
   Succes met je plant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *