Alles over Druiven

Wijndruiven kweken


Je ziet tegenwoordig steeds vaker in Nederlandse tuinen wijndruiven. Het is ontzettend leuk om zelf wijn te maken van wijndruiven.
Vroeger was het niet denkbaar dat wijndruiven in Nederland zouden groeien, maar vandaag de dag zijn er aangepaste druivenrassen die prima groeien in ons klimaat.

Wil jij ook wijndruiven kweken in je eigen tuin?

Wijndruiven

Jaren geleden waren er amper commerciele wijndruivenkwekers in Nederland. Vandaag de dag produceren de verschillende kwekerijen meer dan 1,4 miljoen flessen wijn. Er zijn dus tegenwoordig wijnrassen te krijgen die je goed in je eigen tuin kunt kweken. Maar niet alle druivenrassen zijn geschikt om wijn van te maken. Zeker niet in ons klimaat. Er zijn speciale rassen gekweekt die het goed doen in ons klimaat. Zij zorgen voor grote volle trossen met veel druivensap.

Uiteraard zijn deze wijndruiven er ook op gekweekt om rijp te worden in ons klimaat. Hieronder een aantal wijndruivenrassen die je in je tuin kunt planten.

Oudere rassen

Müller Thurgau (witte druif)

De Müller Thurgau is een bekende naam, hij wordt vaak Rivaner genoemd. Deze wijn is populair in de Nederlandse wijnbouw door zijn relatief grote trossen en grote opbrengst.

Deze druif is dan ook uitermate geschikt om in je eigen tuin te planten en om hier wijn van te maken.

De Dornfelder (blauwe druif)

De Dornfelder is ook een bekend druivenras in Nederland. Een smaakvolle druif waar simpele wijn van gemaakt wordt. Dit druivenras produceert relatief grote trossen en dus: een grote opbrengst.

Het nadeel van deze druif is dat hij gevoelig is voor schimmelziektes, al zijn deze vaak goed te bestrijden. Deze druif rijpt begin, tot midden oktober.

Nieuwe druiven rassen

Pinotin ( blauwe druif)

De Pinotin is een mooie grote blauwe druif. Hij is zeer geliefd bij de Nederlandse kwekers. Dit komt omdat hij schimmelreistent is. De druif wordt rijp rond begin, tot half oktober. Hij doet het goed in het Nederlandse klimaat.

Johanniter (witte druif)

De Johanniter is een ontzettend mooie druif. Hij produceert mooie witte druiven. Van oorsprong is het een Duitse druif. Hij is afstammeling van de Riesling.. Hij zal prachtig staan tegen een muur, geleidt in je tuin. Hij wordt veel gebruikt in Nederland. Hij zorgt voor een kwalitatief goede mooie wijn.

Wijndruiven kopen?

Nu je weet welke druiven er gebruikt worden om wijn te maken, kan je hier naar opzoek gaan. Vaak zal je deze wijndruivenrassen niet in het tuincentra tegen komen. Je zult wellicht een kweker moeten bellen voor een stekje of wellicht is dit via internet te verkrijgen.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor “Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *