Alles over Druiven

Taxuskever (lapsnuitkever) bestijden

taxuskever
Hapjes uit de randen van de druivenbladeren, maar geen ongedierte te bekennen? Waarschijnlijk heb je last taxuskever. Ook wel lapsnuitkever genoemd.

Hij leeft vooral ’s nachts en bij de voet van de druif onder andere planten. Dit is gelukkig te bestrijden!Taxuskever

Overdag kan je onder de bladeren van je druif kijken of je de taxuskever kunt lokaliseren. Anders bij de voet onder andere planten, zoals ik net vertelde. DEen lapsnuitkever is ongeveer 1 cm groot. Hij is te herkennen aan de groeven op zijn schild. Hij eet in het voorjaar van de knoppen en vreet later aan de randen van de bladeren.

Zowel de kever als de larven houden zich tijdens de winter schuil in de bodem. De larve richt veel schade aan, aan de wortels van de jonge druivenplant waardoor de plant ernstige schade kan oplopen en zelfs kan afsterven als de wortels te veel beschadigd zijn. De kever is een echt nachtdier, dus zal zich overdag niet gauw laten zien.

Taxus kever bestrijden

Bestrijding is vrij lastig bij deze kever. Je kunt ze ’s avonds vangen als het donker wordt, want dan worden ze actief. Zo kunnen ze geen eitjes meer leggen.

Ook is er een natuurvriendelijk biologisch product in de handel. Het product bestaat uit eitjes van zeer kleine parasitaire wormpjes of nematoden (parasitaire aaltjes). Het is een witte poedervorm. Dit kan je mengen met water en uitgieten over vochtige grond rond de druif. Dit, ter bestrijding van de larven die tussen de wortels leven. De ideale tijd om deze larven te bestrijden, is vanaf eind maart tot half juni en vanaf half juli tot oktober.

De aaltjes in dit bestrijdingsmiddel trekken in de grond en gaan actief op zoek naar larven van de lapsnuitkever die zich rond deze tijd bij de wortels bevinden. Dit is voedsel voor de aaltjes. Als er geen larven meer over zijn, sterven de aaltjes vanzelf.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *