Alles over Druiven

Galmijt in je druiven?

Galmijt druivenWellicht ken je het wel; bobbeltjes op je druivenbladeren. Witte spinnenwebjes aan de onderkant van het druivenblad.
Heeft jouw druivenplant ook last van galmijt? Heb je alles al geprobeerd om het te bestrijden, maar wil het niets helpen?

Gelukkig is het goed te bestrijden! Mijn druivenplant heeft ook last van galmijt gehad.

Tegenwoordig is hij galmijt vrij!Galmijt

Galmijt wordt ook wel ‘de pokziekte’ genoemd. Dit, omdat er bultjes ontstaan op de bladeren van de druiven. De pokziekte wordt veroorzaakt door (gal)mijten. Eigenlijk heet het ook: ‘druivengalmijt’.
Op de foto zie je een dergelijk galmijtbultje. Soms worden het bruine bultjes en kan het druivenblad er helemaal onder zitten!

Mijten zijn kleine spinnetjes die bultjes op de bladeren van je druivenplant achterlaten. In deze kleine bultjes leven en vermeerderen galmijten. Tegen de tijd dat de bladeren vallen, gaan de beestjes naar de knoppen. Daar overwinteren ze. Bij sterke aantasting wordt de groei van de druif geremd.

Galmijt bestrijden

Naast, dat dit ongedierte slecht is voor de druif, is het ook een lelijk gezicht op de bladeren. Wanner je galmijt signaleert bij je druif, kun je de de bladeren waarop het zich bevindt van de druif halen. De bladeren  zal je moeten verbranden of ver van de druivenplant verwijderen!

Wat je ook kunt doen om galmijt te bestrijden, is in de winter de schors van de druif pellen. Hieronder overwintert hij namelijk. Hierdoor hebben ze geen plaats om te overwinteren, waardoor ze zullen sterven.

Wel moet je opletten als het strenge vorst wordt. Je druif is zonder schors minder goed beschermd tegen extreme kou. Hiertegen zal je de druif moeten beschermen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de druivenvoet in te pakken met stro. Ook een warme deken om de druif wikkelen, zal ook goed helpen. Zorg wel dat de druif kan ventileren.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

 

Galmijt druivenblad

Galmijt druif achterkant blad

Galmijt druivenblad achterkant bult

 

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

33 Reacties op Galmijt in je druiven?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *