Alles over Druiven

Galmijt in je druiven?

Galmijt druivenWellicht ken je het wel; bobbeltjes op je druivenbladeren. Witte spinnenwebjes aan de onderkant van het druivenblad.
Heeft jouw druivenplant ook last van galmijt? Heb je alles al geprobeerd om het te bestrijden, maar wil het niets helpen?

Gelukkig is het goed te bestrijden! Mijn druivenplant heeft ook last van galmijt gehad.

Tegenwoordig is hij galmijt vrij!Galmijt

Galmijt wordt ook wel ‘de pokziekte’ genoemd. Dit, omdat er bultjes ontstaan op de bladeren van de druiven. De pokziekte wordt veroorzaakt door (gal)mijten. Eigenlijk heet het ook: ‘druivengalmijt’.
Op de foto zie je een dergelijk galmijtbultje. Soms worden het bruine bultjes en kan het druivenblad er helemaal onder zitten!

Mijten zijn kleine spinnetjes die bultjes op de bladeren van je druivenplant achterlaten. In deze kleine bultjes leven en vermeerderen galmijten. Tegen de tijd dat de bladeren vallen, gaan de beestjes naar de knoppen. Daar overwinteren ze. Bij sterke aantasting wordt de groei van de druif geremd.

Galmijt bestrijden

Naast, dat dit ongedierte slecht is voor de druif, is het ook een lelijk gezicht op de bladeren. Wanner je galmijt signaleert bij je druif, kun je de de bladeren waarop het zich bevindt van de druif halen. De bladeren  zal je moeten verbranden of ver van de druivenplant verwijderen!

Wat je ook kunt doen om galmijt te bestrijden, is in de winter de schors van de druif pellen. Hieronder overwintert hij namelijk. Hierdoor hebben ze geen plaats om te overwinteren, waardoor ze zullen sterven.

Wel moet je opletten als het strenge vorst wordt. Je druif is zonder schors minder goed beschermd tegen extreme kou. Hiertegen zal je de druif moeten beschermen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de druivenvoet in te pakken met stro. Ook een warme deken om de druif wikkelen, zal ook goed helpen. Zorg wel dat de druif kan ventileren.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

 

Galmijt druivenblad

Galmijt druif achterkant blad

Galmijt druivenblad achterkant bult

 

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

33 Reacties op Galmijt in je druiven?

 • Beste Remco, graag ontvang ik meer info over het bestrijden van galmijt.
  Is het afknippen van de bladeren voldoende of kun je meer doen?
  Al vast bedankt voor je reactie!
  Met vriendelijke groeten, S. k.

  • Galmijt kan je goed in toom houden als je er vroeg bij bent. Je kunt de bladeren waar bultjes op ontstaan gelijk verwijderen, om verspreiding te voorkomen.

   In de tuincentra zijn ook bestrijdingsmiddelen te verkrijgen om galmijt te bestrijden.
   Je ontvangt binnenkort meer informatie over galmijt en de bestrijding hiervan via de nieuwsbrief.

 • Ik heb meerdere druifplanten maar 1 plant heeft op bijna elk blad galmijt zitten. Het is nog een jonge druif dus ik vraag me af of het wel zin heeft om alle bladeren te verwijderen? Of is het misschien het beste om de druif er maar uit te halen?

  • Galmijt komt te voorschijn zodra de bladeren gaan groeien.
   Je kunt inderdaad de druivenbladeren wegsnoeien, waardoor de plant erg kaal wordt.
   De druivelaar zal vanzelf nieuwe bladeren laten groeien.

 • welke bestrijdingsmiddelen kan ik nu nog aanwenden tegen de galmijt , bijna alle bladeren zijn aangetast

  • In de tuincentra zijn voldoende middelen te vinden tegen galmijt. De bultjes zullen niet weg gaan, maar je voorkomt wel ergere galmijt.
   Je kunt de bladeren eraf plukken, gefaseerd. Hiervoor is niet de hele druivenstruik kaal, maar ‘vervang’ je wel alle bladeren op ten duur.
   De druivenplant zal vanzelf nieuwe bladeren aanmaken.

  • Bespuiten met een mix van spiritus en groenezeep

   • Klopt, soms wil dit werken, maar niet altijd. Daarnaast kan dit schadelijk zijn voor de klanten die er omheen groeien. Dit druppelt ook op de onderliggende planten en trekt de grond in.

 • Mijn 25 jaar oude blauwe druif zit dit jaar veel heftiger onder de bulten.
  Andere jaren plukje ik de aangetaste bladeren eraf, maar ook het nog zeer jonge blad lijkt aangetast.
  Alle knoppen van zowel blad als druif lijken bruine randen te hebben. Geen idee of dat normaal is.
  Maar het lijkt me zo heftig, dat ik het liefst alle takjes zou willen afbreken.
  MAAR …… lopen de houtige delen dan nog wel opnieuw uit?
  Of krijg ik dan een druivenloos jaar? En moet ik toch maar blaadjes plukken?
  De oogst is tot nog toe zeer overvloedig geweest, ondanks de mijt in de 1e bladeren, die ik dan netjes wegplukte. Verderop in het jaar waren er dan maar hier en daar een aangetast blaadje, wat ik weer plukte.
  Maar je ziet er altijd wel wat over het hoofd.
  De winter was uitermate zacht, kon daarom de mijt beter overleven? Met als resultaat een pokdalig uiterlijk?
  Gaarne advies, alle blaadjes plukken of alle loten afbreken?

  Alvast bedankt.

  • Beste Els,

   Vervelend dat je druivenplant onder de bultjes zit. Dit klinkt als galmijt of pokkenmijt.
   De winter is inderdaad zacht geweest waardoor het goed heeft kunnen overleven.

   Het beste wat je kunt doen is inderdaad de jonge scheuten eraf halen. De druif zal vanzelf nieuwe scheuten gaan vormen.
   Je hebt dan ook geen druifloos jaar, alleen loopt hij hierdoor wel wat achter qua groei.

   Mochten de bultjes weer terugkomen kun je gelijk de aangetaste bladeren verwijderen. Bestrijden is ook mogelijk mocht het onhoudbaar worden.

   Succes Els met je druivenplant! Komt vast goed, op een grote oogst dit jaar!

 • Beste Remco, ik heb begrepen dat mijn druif behoorlijk onder de galmijt zit . Ikzelf je goede raad opvolgen door de aangetaste bladeren te verwijderen. Mijn andere vraag is hoe lang moeten de scheuten worden of moet ik ze nu al snoeien. Groetend Rob.

  • Beste Rob,

   Klopt, deze moet je zeker snoeien.
   Hierover heb ik je net een email gestuurd. Er komt ook deze week een artikel op de website over druiven toppen.
   De druiven zomersnoei! Hierin staat het precies beschreven.

 • bedankt voor jullie duidelijke uitleg ik hoop dit jaar op een betere oogst ik kreeg altijd wel grote trossen maar die werden nooit echt rijp,ik heb nu alles goed opgevolgd en hoop nu op een beter resultaat groetjes van loe van ruth.

  • Beste Loe,

   Hopelijk worden de druiventrossen dit jaar wel rijp na al je inspanningen.
   Is erg afhankelijk van de stand plaat van de druif en de zonuren. Succes met je druif, geniet ervan.

 • Beste Remco,

  Het is me duidelijk dat ik de bladeren moet verwijderen van de druif met galmijt.
  Nu heb ik duivenstruiken met galmijt waar geen vruchten aan komen. Ik wil de struiken vervangen door nieuwe.
  Kunnen deze planten op dezelfde plaats gezet worden of moet ik er een nieuwe plek voor zoeken in mijn tuin? En lopen de nieuwe planten gemakkelijk ook weer galmijt op als het in de tuin zit?
  Ik hoor graag je advies.

  Vriendelijk groeten
  Carine

  • Galmijt overwintert onder de schors van de druivenplant maar ook in de grond. Een zelfde plaatst of in de buurt zal dan ook niet helpen.
   Je moet er gewoon vroeg bij zijn en gelijk bestrijden. De vervanging van je druivenplant om de galmijt is dan ook niet nodig en zonde.

 • Beste Remco,
  Zomaar op je site en meteen wat geleerd.Leuk al die vragen en je reacties. Natuurlijk heb ik een probleem.
  Ik dacht, deze winter hak ik mijn druivenstokken bij de kop eraf. Wel dertig jaar oud zijn ze. Twee meter hoog, en dan komen de uitlopers langs het huis geleid. Ongeveer.drie meter links drie meter rechts.Twee dikke stokken. Op het zuiden, warm ,patio.
  Voordat ik veel tegels in m’n tuin legde had ik al Pokken /blad mijt. Wel eens halfbakken bestreden maar nooit goed.Omdat er in de winter genoeg water onder mijn huis staat, dacht ik dat de druif zich wel zou redden. Hoewel, bemesting rond de druif op een piep klein stukje modder is niet vriendelijk voor de druif.
  Dit jaar zijn zelfs de trossen van de blauwe druif ,klein en wittig en groenig. Oh,Oh, wat is die ziek. veel blad is aangetast.
  Moet ik ze gaan vertroetelen met jouw aanwijzingen? Of heb ik ze al verpest met zoveel tegels rondom.
  Leuk dat je zo’n passie hebt voor druiven.
  Hartelijke groetjes van Janny

  • Zeker, Janny, je druif red het wel hoor. Vroeg bij zijn de komende maanden als er ziekten de druivenplant treft.
   zo kan je het gelijk bestrijden en wordt het niet onoverkomelijk. Succes met je druiven verzorging dit jaar.

 • Beste Remco,
  Mijn druifven struik heeft galmijt en geeft geen druiven.
  Ik wil met n nieuwe struik gaan beginnen. Kan ik die op dezelfde plaats planten als waar mijn zieke struik heeft gestaan? Graag je advies.

  Vriendelijke groeten,
  Carine Botman

  • Beste Carine,

   Jazeker, op dezelfde plaats kan, maar dan is het belangrijk dat je wel de galmijt goed bestrijd.
   Je kunt ook prima verder met de huidige struik, maar je zult wel de galmijt in een vroeg stadia moeten bestrijden, dan kun je dit jaar nog een prima oogst hebben.

 • Hallo Remco,

  In onze tuin staat een al bijna 20 jaar oude blauwe druif. De eerste jaren gaf het mooie trossen. Sinds twee jaar heeft het last van galmijt. De bladeren vertonen een soort wratten. Zoveel mogelijk haalde ik wel wat blad weg. Vorige zomer kwam daar op een deel van de plant bij dat een deel van de trossen een grijze laag kreeg, ik meen meeldauw. En deze zomer heeft de plant ook een plakkerige laag over een deel van de bladeren en sommige bladeren vertonen rode randen. Uit alle info van internet meen ik op te kunnen maken dat de plant last heeft van gewone meeldauw, galmijt, een soort luis en kaliumgebrek. Momenteel heeft de plant behoorlijk wat besmette trossen en slecht blad. Enkele ranken zien er wel goed uit, met wat gezonde trossen.

  Wat kan ik nu het beste doen? Zoveel mogelijk zou ik de goede trossen willen behouden om nog iets verder te rijpen. Moet ik De aangetaste delen tot op de rank afsnoeien, zowel blad als tros? Alleen trossen verwijderen? Kan ik de plant nog zo herstellen dat ik volgend jaar geen plagen heb? Of is de plant aan zijn einde toe? Tijd voor een nieuwe?

  Alvast bedankt voor een reactie.

  Mvg Marjolein

  • Tijd voor een nieuwe druivenplant zal wel meevallen. Als je er vroeg bij bent bij ongedierte of ziekten, zijn deze meestal prima te bestrijden.
   Zorg er voortaan voor dat je de aangetaste delen wegsnoeit, zodat niet de hele druivenplant er mee besmet kan worden. Zo voorkom je erger.
   Wees dus alert dit jaar, dan moet het zeker goed komen en kun je meeldauw, luis en galmijt gelijk de kop indrukken.

 • Mijn groene druif van gok 15 jaar heeft ook pokkenmijt en is nu alle bladeren kwijt binnen een paar weken en ziet er nog al dood uit. Hij had veel druiven maar die waren in een paar weken allemaal rot. Ik wist niet wat het was en heb dus ook niet ingegrepen.
  Dit jaar is is dus verloren. Maar is ie nu helemaal dood of komt ie volgend jaar weer uit? Moet ik het nog bestrijden of is dit te laat.

  Groet alex

  • Snoei hem weer in de gewenste vorm dit voorjaar, hij zal zeker weer goed uit gaan lopen. Ik verwacht niet dat hij dood gaat door de pokkennmijt.
   Normaliter zorgt pokkennmijt niet ervoor dat je druivenplant het niet overleeft.

 • Ik al last van dit beestje zolang als ik hier woon (hij stond nog in de tuin toen we hier kwamen wonen) en ik heb nooit geweten wat het precies was. Het probleem is dat hij altijd van top tot teen vol zit met deze luis, dus bijna alle bladeren afknippen lijkt me niet zo’n goed idee… Wat kan ik wel doen?

  • Afhankelijk van wat voor een type ongedierte het is kun je dit gewoon bestrijden met een bestrijdingsmiddel.
   Zorg er voor dat je dit doet zodra hij uitloopt, zodat je het preventief aanpakt.

 • Hoi Remco,
  Aan mijn blauwe druif komen nu allemaal nieuwe blaadjes en de eerste druiven stengels zijn al zichtbaar. Maar op bijna alle blaadjes, tot de kleinste aan toe zie ik de bubbels alweer zitten. Mijt lees ik bij jou. Als ik nu alle blaadjes weg moet halen is hij kaal en is er niet veel aan dit jaar.
  Wat zou je advies zijn?
  Groetjes Karen

 • Hallo Remco,
  onze druivenplant heeft al jaren last van galmijt en ik pluk altijd braaf de slechte bladeren er uit. Verbrand ze ook, wat overigens vreselijk stinkt en rookt haha, kreeg klachten van de buren.
  Maar goed, echt minder wordt het niet, integendeel. Las nu hierboven dat ik de bast kan pellen in de winter dus dat ga ik ook doen.
  Mijn twee vragen:
  – “de galmijten overwinteren in de knoppen” staat er te lezen. Welke knoppen? De druiven zijn er dan toch al lang af? Ik heb het idee dat ik hier iets heel simpels mis.
  – Stel, ik ga een winter helemaal kort snoeien, kan dat dan tot op de dikke houten stam? Ik heb tot nu toe namelijk gemerkt dat daar waar ik te kort gesnoeid heb, geen nieuwe takken meer komen.

  Alvast dank voor je antwoord,
  hartelijke groet, Marga

  • Dag Marga,

   Bedankt voor je mail. Excuses voor de fout, de galmijt overleeft onder de schors. Bij het uitlopen van de druiven komt de galmijt naar buiten.
   Schors pellen in de winter, zorg er voor dat ze geen plek hebben om te overleven.

   Kort snoeien moet zeker kunnen bij een gezonde druivenplant. Hij zal in het voorjaar opnieuw uitlopen.

   • Hallo Remco, bedankt voor je antwoord! Ik lees het nu pas, sorry. Ik heb de site een poos in de gaten gehouden maar blijkbaar niet lang genoeg. Maar nu kan ik weer vol vertrouwen aan het snoeien en bast plukken. We hadden dit jaar weer een geweldige oogst. Ongelofelijk, wat er van één plant af kan komen!

 • Ook ik heb in mijn blauwe druif (ongeveer 15 jaar oud) last van galmijt, nu heb ik mij door een hovenier laten vertellen dat het inzetten van roofmijt een goede oplossing zou bieden, ik lees dat echter nergens? wat kun jij mij hierover vertellen?

  • Helaas, dit zegt mij ook zo niets, hier heb ik geen ervaring mee. Als je druivenplant geplaagd wordt door galmijt is het prima te bestrijden als je er op tijd bij bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *