Alles over Druiven

Druiven snoeien in het voorjaar

Druiven snoeien
Is je druivenplant niet meer zo mooi in model, zoals je zou willen? Wil jij je druiven snoeien in het voorjaar?

Wacht er dan nog even mee, want je druif kan hierdoor dood gaan. Wist jij dat?

Het is erg verleidelijk als de zon zich weer laat zien om de tuin in te gaan. Je wilt dan even de druiven gaan snoeien, want die kan wel een snoeibeurt gebruiken. De druif  ziet er nog niet actief uit, dus daarom kan je in de veronderstelling zijn dat dit wel kan. Mijn advies is: “Doe dat vooral niet!” Je druif moet je niet in het voorjaar snoeien.
We hebben het hier dan over snoei van de dikke grote ranken wat niet aan te raden is. Want net na de winter wordt de druivenplant of druivenstruik alweer actief.

De sapstroom van de druivenplant komt op gang na de winter, die sapstroom zorgt ervoor dat je druivenplant in het voorjaar flink zal gaan uitlopen.
Deze sapstroom kan erg krachtig zijn en is als het ware ‘de levensstroom’ van je druivenplant. Je ziet hier aan de buitenkant in eerste instantie nog niets van.

Als je je druif gaat snoeien in het voorjaar, kan je druivenplant wonden krijgen. Dit houdt in dat je op een snoeiwond van je druif een wond krijgt waar de sapstroom er uit stroomt. Dit is vergelijkbaar met een mens die een wond heeft waar bloed uitstroomt. De sapstroom van een druivenplant kan zo krachtig zijn dat de sapstroom letterlijk uit de snoeiwond blijft druppen. Je druivenplant kan hier dood aan gaan!

Druiven snoeien in het voorjaar… niet doen

Kort gezegd, moet je de druivenplant absoluut niet in het voorjaar snoeien. De echte grondige snoeibeurt moet je in het najaar doen, voor de winter. De sapstroom is dan gestopt met stromen; de druivenplant gaat in de rust voor de winter. Druiven snoeien kun je dan met een gerust hart doen; hij zal dan niet gaan bloeden.

Help, ik heb mijn druiven wel gesnoeid!

Niet alle druivenhouders weten dat je druiven niet mag snoeien in het voorjaar of ze zijn wat eigenwijs. Daarom krijg ik soms wanhopige mailtjes van druivenliefhebbers die wel in het voorjaar gesnoeid hebben: “Help! wat moet  ik doen? Mijn druivenplant bloedt!”.
Wat moet je nu doen als je wel je druiven gesnoeid hebt en de druivenplant begint te bloeden?
Allereerst moet je uiteraard direct stoppen met het snoeien van je druif. Er zijn verschillende manieren om je druivenplant te laten stoppen met bloeden. Hierover heb ik een apart artikel geschreven die hier te vinden is:

Druiven snoeiwond – Druiven snoei in het voorjaar.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

 

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

111 Reacties op Druiven snoeien in het voorjaar

 • Leuke tips. Helaas is door het verplanten en terugsnoeien in het najaar mijn druif helemaal doodgegaan.:-(

 • Ik heb ook al gesnoeid en de druif loopt nu uit tenminste er komen bladeren aan maar hij heeft volgens mij niet gebloed.

 • Bedankt voor de tip!
  Wanneer kan ik wel beginnen met het onderhoud?

 • Een mens is nooit te oud om te leren.

  Heb verleden jaar op je website gelezen hoe ik mijn druif moet snoeien,en ik krijg me dit jaar n druiven,thanks voor al je info
  Muito obrigada

 • Ik heb 2 druivenplanten in Suriname.
  Ze zagen er eerst mooi uit en de ene heeft zelf gebloeid, 6 trosjes.
  Nu zien ze er niet goed uit. droog en de bladeren vallen.
  Hoe moet ik ze behandelen in de tropen?

  • Beste Lea,

   Het klinkt alsof de druivenplant te weinig voeding heeft gehad. De druif heeft te weinig vocht gekregen? Zou dit kunnen?
   In Suriname is het natuurlijk erg warm. Een tegen van een vocht tekort is het afvallen van de bladeren, al kan dit ook eens schimmel zijn.

 • Remco, is “onderhoudssnoei” of 2 wekelijkse zomersnoei bvb wel toegelaten? Uit m’n druivelaars schieten nu nieuwe takken en die worden langer dan ik wil. Er groeien ook al trosjes (bloemknopjes) aan momenteel.

  Ik zou die takken willen snoeien maar durf niet voor de redenen die je hierboven aanhaalt, incl eventuele nachtvorst.

  Alvast bedankt voor je zeer nuttig advies en de voorbije nuttige emails.

  Kris

  • Beste Kris,

   Je mag nieuwe uitlopers zeker aftoppen, ter voorkoming dat ze doorschieten.
   Wel moet je voorkomen de je grote druivenranken gaat snoeien, dit kan erg verkeerd gaan.

   Succes met je druivenplant en geniet ervan.

 • dag remco

  ik had bijna mijn druiven gesnoeid bedankt voor de goede informatie
  ik wil graag een oud uit ziende druiven kweken
  doe ik dit om zo weinig mogelijke nieuwe ranken te laten groeien
  het gaat me niet om de druiven maar om het sierlijke van
  de druiven struik
  mvg johnny westerink

  • Dag Johny,

   Je kunt de ranken groei inderdaad beperken. Alle voeding zal dan naar de ontwikkeling van de wortels en de druivenstam zelf gaan.
   Hierdoor zal de druivenstam sneller in dikte toenemen.

   Groeten, Remco

 • gelukkig heb ik mijn druiven in december gesnoeid en de blaadjes komen er al weer aan. Ook een nieuwe aangeschaft die goed is aangeslagen.

 • handige tips van je.
  de schimmel is zo goed als weg.
  dank ervoor

 • hallo als druiven takken bloeden druk ze een paar keer en de as van een alles brander help heel goed is mijn ervaring succes klaas

 • Hallo Remco,
  Wij wonen sinds 2009 in het zuiden van Hongarije en hebben daar gelijk een wijngaardje aan geplant.
  wij hebben 50 witte druiven en dit jaar 50 blauwe druiven geplant. Er wordt hier heel veel aan druiventeelt gedaan voor de wijn, dus heel veel huizen hebben een wijngaard. Maar hier worden de druiven altijd in maart gesnoeid heb dit zelf ook gedaan met hulp van de buurman en alles gaat perfect, niets geen wonden die bloedende wonden en ze lopen nu heel mooi uit.

  groeten,
  Hans

 • bedankt voor de inlichtingen het is belangrijke informatie.

 • Hallo Remco,
  Het is maar goed dat ik eerst je mailtje gelezen heb, over de druiven snoeien, ik wilde er ook aan beginnen maar wacht nu nog maar even.
  Hartelijk dank Remco voor al de mailtjes die ik al heb mogen ontvangen van je, je hebt me al veel geholpen met mijn druiven.
  Het is nog maar een klein plantje maar hij doet het goed, en ik geniet er van.
  Groetjes Mieke van Iersel.

 • Beste Remco,

  De druiven zijn eind vorig jaar na de oogst gesnoeid en lopen nu mooi uit.
  Ze kunnen wel wat mest gebruiken denk ik, want de opbrengst was overdadig groot.
  Waarschijnlijk heb je al wel over bemesten geschreven dus dat ga ik nu opzoeken.

  Dank je wel voor al je adviezen.
  Vriendelijke groet,
  Yvonne

 • goed artikel, wacht met smart op de volgende bedankt

 • Hallo Remco,

  Ik heb vorig jaar 2 druiven gepoot.
  En met jou advies, hoe wat en wanneer ik wat moet doen, doen ze het heel goed. Wie weet krijg ik dit jaar al de eerste druiven.
  Hartelijke dank voor de goede tips

  Met vriendelijke groet
  Antoinette

 • Ik waardeer de informaties die ik doorlopend ontvang en handel daarnaar. Heb mijn druivenstruik volgens Remco’s advies in het najaar gesnoeid. De struik is inmiddels, ook vanwege het goede weer, volledig op goede plaatsen aan het uitlopen. Maar helaas had ik afgelopen nacht (van dinsdag op woensdag 16 april -/- 7 graden) behoorlijke vorstschade op de behoorlijk uitgelopen nieuwe loten. Ik verwacht nog wel herstel.

  • Dag Hans,

   Klopt het was een aardig koude nacht geweest. Je druif zal hier wel van herstellen, gezien de korte vorstperiode.
   Geniet van je druivenplant!

 • Ik vind je artikelen erg leuk en lees ze graag. Zelf heb ik enkele wijnboeken en we komen zeer regelmatig aan de Moezel. We hebben daar vrienden die Wijnboer zijn. Aan de moezel worden de druiven reeds erg vroeg gesnoeid. In de periode november tot februari is het daar vol aan de bak. Vele druiven worden dan teruggebracht naar 2 takken die hartvormig aan elkaar worden verbonden. In nederland heb ik wel bloedende druiven gezien en hoop daar zelf niet mee in aanraking te komen. Ik heb 5 planten van verschillende rassen in de tuin staan en snoei ze eigenlijk al in december.

  gr
  van een druivenliefhebber

  • Dag Hans,

   Wauw een wijnboederij, dat is erg gaaf als je het voorrecht heb om deze zelf te bezitten.
   Mooi dat je 5 druivenrassen in je druif hebt staan. Doen ze het allemaal goed?

   Geniet van je druivenplant aankomende zomer.

 • Weer zeer belangrijke informatie Remco die je geeft. Heb zelf eens een ‘bloedende’ druif gehad, en het is haast niet te stoppen.

 • Het is goed om te weten dat ik dit niet mag doen. Was namelijk wel van plan dit te gaan doen.
  Zal het dus nu gewoon wachten tot het najaar om zo de sapstroom niet te verstoren.

 • Ik leer iedere keer weer iets meer

  Maria

 • Wat is snoeien ? als er een scheut komt en er komt een trosje druiven aan na het tweede blad moet men de plant stoppen ? is dat ook snoeien , heb ik mij laten wijsmaken om een mooie tros te krijgen ,met dank voor uw antwoord

  • Beste Edward,

   Jazeker, dit mag, dat is geen probleem.
   Dit zijn nieuwe uitlopers en deze moet je zeker afremmen om een goede druiventros groei te bevorderen.

   Groeten,

   Remco

 • Remco ga zo door.Er zijn goede tips bij.
  Groetjes John

 • Beste Remco,

  Duidelijk verhaal hoor. Wederom met grote dank. Ik heb nog wel een extra vraag hierover. Mijn druif is 2 jaar oud en zit nu verticaal langs een paal omhoog zonder zijranken. Ik wil nu bovenaan 1 rank maken langs een pergola en van daaruit doorgaan met zijranken waar de druiven aan komen. Echter wil ik dus eigenlijk maar 1 rank krijgen nu en lijkt er een hoop energie verloren te gaan in de bladeren en zijranken die nu beginnen te groeien langs de stam. Kan ik wel de nu groeiende bladeren/beginnende ranken weghalen langs de verticale stam? Of moet ik daar ook mee wachten tot later in de lente/zomer/herfst?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  groeten Robin

  • Beste Robin,

   Gaaf dat je de druivenplant langs de pergola laat groeien, dat is altijd een mooie gezicht.
   Jazeker, de kleine nieuwe uitlopers op de verticalen stam mogen eraf gesnoeid worden.
   Het gaat om de grote dikke ranken, als je deze nu gaat snoeien kan het wel eens verkeerd aflopen met je druivenplant.

   Geniet van je druif!

 • ik snoei mijn druiven altijd in feb. ,maar vind het fijn om te lezen dat het in de herfst moet
  verder ben ik erg blij met jou tips ,bedankt
  groetejs grietje

 • Goeden….. Remco.
  Ik denk dat veel druivenhobyisten dit artikel over de voorjaarsnoei zeer waarderen.

  Goed opgezet en zeker leerzaam voor de hobyisten.
  groeten Fred

 • Ik heb mijn druiven in januari voor het laatst gesnoeid. Op dit moment heeft hij in de oksel van de oude tak en de legger volop uitlopers waarin reeds de trosjes zichtbaar zijn. Ik laat één tros op elke uitloper komen. Voor mij is dit voldoende en de trossen kunnen zich dan goed ontwikkelen. Vanaf het planten 2 jaar geleden heb ik mij aan volledig aan het boek “Druiven Geheimen”gehouden en het resultaat is tot nu toe prima.

  • Beste Roel,

   Goed om te horen dat de druivenplant het uitstekend doet. Geniet van je druiven het komende jaar.
   Hopelijk wordt elke uitloper op je druivenplant een mooie volle tros met druiven.

 • Beste Remco,
  Het is altijd prettig om een nieuwe editie van “Druivengeheimen” te ontvangen. De juist informatie op tijd en op maat. Vorig jaar ben ik begonnen mijn tuin(tje) aan te planten waaronder een witte druif. Ik heb toen ook twee Kamperfoelies gepland. Op beide ontwikkelde zich meeldauw. De een meeldauw, de ander valse meeldauw. Misschien omdat ik ze nogal laat in het seizoen heb geplant. Omdat ik bang ben dat dit zich misschien dit seizoen weer herhaald en ook mijn druif wordt geïnfecteerd wil ik dus nu preventieve maatregelen nemen. Wanneer moet ik hiermee beginnen? En wat kan ik gebruiken? Ik herinner me dat in een van de afleveringen een artikel stond maar al de versies zijn teloor gegaan bij het afschakelen van windows XP.
  Kun je me de afleveringen nog een keer toesturen? Groet, Peter W. Prins

  • Best W. Prins,

   Klopt, je kunt preventief je druivenplant behandelen tegen meeldauw als je druivenplant hier last van had in het voorgaande jaar.
   Een behandelingskit tegen druiven meeldauw kun je krijgen in het tuincentra.

 • Wat fijn dat er in elk seizoen een nieuwsbrief is met berichten over aanplant en verzorging van druivenplanten. Zo heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de tip: begin maart kalk en eind maart mest geven. Mijn druiven lopen nu heel mooi uit. En wat een service dat je vragen kunt stellen. In de beantwoording zal toch een hoop tijd zitten. Dank je wel !

 • Beste Remco,

  Ik heb ooit 6 druiven van een tuincentrum gekocht daar zijn er nog maar twee van over de rest sloeg gewoon niet aan.
  Echter, ik heb twee gekregen duivenplanten die het beter doen dan de twee overgebleven exemplaren.
  Omdat ik ze als afscheiding van mijn tuin wil snoei ik ze zo min mogelijk, helaas dacht ik een dode tak weg te snoeien van het grootste exemplaar maar daar ging hij vreselijk van bloeden ik heb er eigenlijk niets aan weten te doen maar gelukkig stopte het bloeden tegen de avond.
  deze plant heb ik ooit van iemand gekregen omdat hij vreselijk leed aan galmijt, ik ben nu al twee jaar bezig de lossen bast met de hand te verwijderen zodat de galmijt niet kan overwinteren verleden jaar was het al stukken minder, ik hoop dit jaar van de ontsierende gal mijt af te zijn en dat de plant dit jaar druiven gaat geven.

  met vriendelijke groeten,
  Bart

 • Voor de winter, eind december begin januari heb ik de druif gesnoeid. De uiteinden heb ik met een middel tegen bloeden behandeld. Begin maart heb ik de druif wat kalk gegeven en begin april voeding.
  Hij begint nu behoorlijk uit te botten, uit te lopen, maar er zijn een aantal snoeipunten bij die het niet doen. Dat vertrouw ik niet. Vorig jaar had ik ook al een lange loot die gedeeltelijk heel erg slecht in het blad kwam dus ook geen druiven. Weet niet waaraan het kan liggen, zou het ook aan de oude loot kunnen liggen, er zit wel veel oude schors omheen mogelijk dat daar iets verkeerd gaat. Hoor graag je reactie.

  Rob

  • Beste Rob,

   Klopt, soms kan het gebeuren dat draagarmen ineens geen uitlopers of druiventrossen voortbrengen.
   Dit gebeurt gewoon in de loop ter tijd. Je kunt vanaf de moederstam nieuwe scheuten laten groeien, zodat deze uiteindelijk de niet groeiende scheuten vervangen.

 • steeds weer benieuwd naar uw nieuwsbrieven.

 • Hoi Remco,

  Ik lees alle artikelen die ik van je krijg, dank daarvoor. Soms zijn ze vernieuwend en andere keren is het bekent nieuws. Het zijn altijd goede artikelen waar je wat mee kan of bevestigen zoals je dingen doet.

  mvg

  Charles

 • Het is altijd leuk om de stukjes te lezen.
  Voor een kennis heb ik ooit één door hem per abuis gesnoeide druivenrank afgeklemd met een slangklem.
  Het werkte nog ook.
  M.v.g. Gerard.

  • Dag Gerard,

   Dat is voor mij ook nieuw om te gebruiken als je druif bloed. Een slangenklem.
   Ik weet niet of dit voor elke druivenplant werkt als je druif na het snoeien sapstroom lekt.
   Bedankt voor te tip!

 • Ik kijk altijd uit naar je nieuwsbrief en raadpleeg je site regelmatig. Het heeft er voor gezorgd dat mijn druiven nog leven en ook nog aardig wat vruchten gaven.

 • Bedankt voor de waardevolle tips die je elke keer weer geeft. Als ik weer een mailtje ontvang met tips of wanneer ik moet snoeien of
  kalk bij de druif moet doen, volg ik dit op.
  En de druif?? die groeit prima!!!

  hartelijke groeten van Corrie

 • Hoi Remco, bedankt voor de tip! Ik wacht netjes af.

  Groeten Coen

 • Dag Remco,

  Bedankt voor je mailtje over het al dan niet voorjaar snoeien.
  Het is eenvoudige maar duidelijke verwoording van de problematiek van het snoeien.
  Mvg.
  Herman

 • Dit had ik niet geweten, mooi weer wat geleerd.

 • Goede info! Bedankt!

 • Danje wel voor je tip Remco. Ik heb mijn driufplant in het najaar gesnoeit. Ik heb jou advies gevolgt.

 • Beste Remco,
  bedankt voor jouw zeer nuttige en waardevolle informatie.
  Heel fijn en attent vind ik jouw informatie.
  Super!

 • Beste Remco,
  bedankt voor jouw zeer nuttige en waardevolle informatie.
  Heel fijn en attent vind ik jouw informatie per mail.Altijd het juiste onderwerp op het juiste moment.
  Super!

 • Beste Remco,

  Mijn druif het ik over een rozenboog laten groeien. Heb dacht ik wel die dingen gedaan die je adviseerde
  maar, de druiven blijven piep klein, en worden opgegeten door de vogeltjes. Heb nog geprobeerd om de
  druif alleen bovenop de boog te laten groeien, niet gelukt. dus heb het idee om hem in het najaar weg te geven. Hartelijk dank voor alle adviezen. Vriendelijke groet Loes

 • Dag Frans, ik heb sinds 2012 een witte druif in een klein hobbykasje ras Bianca, Is deze geschikt voor de kas? Hij doet het wel goed, er zitten ongeveer 15 trosjes in en ik leid hem naar het nokgedeelte v.d. kas. Moet ik nog speciale voorzieningen treffen in een kas?

  bij voorbaat dank

  m.v.g.

  Peter.

  • Beste Peter,

   Jahoor, de bianca kan prima in een kas groeien.
   Houd er wel rekening mee dat je de kas goed ventileert, omdat ziekten en schimmels vaak voorkomen in een kas.

   Als het extreem warm is moet je er ook voor zorgen dat je de kas kunt afdekken met een doek of iets dergelijks.
   Het kan anders gebeuren dat je druiventrossen uitdrogen of zelfs verbranden.

   Voor de rest kan een druivenplant prima in de kast!

 • Dank je wel voor alle (zeer) nuttige informatie

 • Dit is nog eens een goed idee om veel te weten te komen over de druivenplant.

  Met deze ga ik ineens gebruik maken om een vraag te stellen: onze druif is dit jaar gesnoeid: na 3 jaar, hebben we alles tot op de grond kort gemaakt. Nu zijn er zeker 6 takken ontwikkeld, en er hangen overal al kleine vruchtjes aan. Mijn vraag is of ik nu nog mag kiezen welke takken ik ga laten groeien, want ik vrees dat ik nu een hele mooie plant zal krijgen, maar geen vruchten.

  groeten

  • Dag Chris,

   Druiventrossen ga je wel krijgen, dat is het probleem niet.
   Je moet geen grote ranken gaan snoeien, maar pas gegroeide uitlopers mag je gewoon snoeien.
   Zorg er dan ook voor dat je 1 a 2 mooie draagarmen creëert voor je druiventrossen. Succes!

 • Dag Remco,
  Mag ik u van harte danken voor al deze informatie die u reeds gegeven heeft. En ook
  voor de informatie in de toekomst.
  Bedankt Jean Paul

 • Beste Jean Paul..dank je wel voor je duidelijke uitleg.Ik volg je nu voor het tweede jaar en ik heb best wel aardig wat opgestoken van wat je allemaal hebt verteld.Mijn druiven groeien nu als kool,ik zie nou al heel wat druifjes zitten in mijn scheuten,maar door mijn onhandigheid heb ik een scheut afgebroken.Dus beetje paniek vanwege het bloeden,was best al lang die scheut pffff….en heb ik gelijk maar sigarettenas erop gedaan.Helemaal niks meer aan de hand nu.En ik heb zo,n vermoeden dat ik best wel meer druiven krijg dit jaar zo te zien.Nogmaals bedankt, ik ga nu gauw dat boek bij je bestellen dat is duidelijk haha…..grtjs Ron Beck

  • Best Ron,

   Bedankt voor je bericht.
   Goed om te horen dat het sigaretten as bij het bloeden van je druivenplant heeft geholpen.
   Altijd even spannend op zo’n moment, want de sapstroom kan er flink uitstromen!

   Fijn dat je veel aan te tips en artikelen hebt.

 • Ik heb nog niet de behoefte gehad om te snoein want met de wintersnoei ben ik nog al flink te keer gegaan en dat heeft nu zijn voordeel op geleverd zodat ik nu rustig af kan wachten.
  Ik zou het bloeden niet kunnen stoppen want ik rook niet.

  groeten JAN.

  • Kijk, dat heeft zijn voordeel. Een goede druiven winter snoei, is een rustig voorjaar.
   Je kunt dus ook kaarsvet, of andere as gebruiken. Bijvoorbeeld van een houtkachel of bbq.

 • Ik snoei mijn druiven altijd na dat de bladeren er af zijn november meestal gaat prima nergens last van.

  • Beste Karel,

   Klopt dit ook prima mogelijk. De bladeren vallen van de druivenplant omdat de sapstroom gestopt is met stromen.
   Dit is prima, maar in het voorjaar komt de sapstroom weer op gang, als je dan grootst gaat snoeien kan het verkeerd gaan.

   Succes deze zomer, geniet van je druif.

 • Beste Remco, heb al jou adviezen opgevolgd.
  Had vorig jaar prachtige druiven, heb in het najaar gesnoeid. februari bekalkt, maart bemest.
  Zoals het er nu naar uit ziet ook dit jaar weer een goed druiven jaar in het verschiet.

  Bedankt, groet Jaap.

 • Ik vind het fijn om de nieuwsbrief iedere keer te krijgen.
  Ik heb dan wel een druivenplant maar er heeeelemaal geen verstand van. Heb al heel veel aan de informatie gehad, was idd niet van plan om de druif in het voorjaar te snoeien.
  Ik ga heel hard duimen dat de plant het dit jaar weer een beetje naar wens gaat doen haha
  Als ik de nieuwsbrief iedere keer lees zal dat wel goed komen.
  Bedankt!

 • Remco,

  Er komen als kleine druiven trosjes aan echter groeien er achter nog scheuten met bladeren kunnen deze wel af gesnoeid worden om de groei van de druif te bevorderen.

  groet,
  Marcel

 • Remco, ik heb 2 druivenstruiken en allebei staan deze in potten en deze potten staan elk in een emmer vanuit deze situatie geef ik ze ook water soms wat meer, soms wat minder / Nu wil ik ze in de Kas in de volle grond planten / Wat moet ik doen zodat ze niet verdrogen omdat ze het water zelf op moeten zoeken.

  groet aad

 • Beste Remco,

  Ik heb in januari mijn druivelaar (inmiddels 10 jaar oud) gesnoeid en heb toen een paar stekkies in de composthoop gezet. 3 zijn niet gelukt, 1 is mooi uitgelopen met 2 scheuten van plm 2 cm lengte. Ik zou het stekkie graag op zijn/haar definitieve plaats willen zetten, maar ben bang, dat de groei stopt door het verplanten. Ik heb ergens gelezen dat half juni of zo de beste tijd is om te verplanten. Is het wellicht beter om nog te wachten tot eind van het jaar? (als de blaadjes gevallen zijn)

  groet,
  Jan

 • Remco bedankt voor al je goede tips. Ik had mijn druif al in het najaar gesnoeid.
  Ik heb mijn druif nu drie jaar en ik heb hem over een pergola geleid, hij staat er nu prachtig bij
  alle schuiten staan vol met trosjes van ongeveer 5 cm. Ik heb de puntjes van de scheuten er uit
  geknipt zodat de trossen meer voeding krijgen?

  groet Rinus

  • Beste Rinus,

   Klopt helemaal, goed gedaan. Dit zorgt voor een optimale groei van de druiventrossen.
   Hierover zal ik deze week een nieuw artikel plaatsen op de website.

 • Geachte Heer , hierbij vraag ik U aandacht voor het volgende , sinds een aantal jaren heb ik een druif in mijn tuin staan in het afgelopen voorjaar zat de struik vol met trosjes en scheuten . Iemand zei tegen mij dat de scheuten er af gesnoeid moesten worden , waarop ik vroeg gaat hij dan niet bloeden ? nee zei de persoon je moet de scheuten er vanaf snoeien , waarop ik zei snoei maar . Een week later werden de trosjes bruin-grijs , en inmiddels zijn alle trossen bruin en verschrompeld , kunt U mij vertellen wat hier mogelijk de oorzaak van is . met vriendelijke groet R. van der Bruggen .

  • Het teveel aan scheuten kun je inderdaad prima eraf snoeien.
   Het verschrompelen van druiventrossen en uitlopers heeft hier vermoed ik niets mee te maken. Eerder zal het zo zijn dat de druivenplant een schimmel onder de leden had.
   Hopelijk gaat het dit jaar beter!

 • mijn druivenstruiken doen het heel goed nu voor het derde jaar, maar ze blijven heeeel klein het zijn mini trosjes van ongeveer 10 cm. z zijn wel heerlijk zoet,maar hoe kunnen die groter worden???

 • Hallo, ik heb helaas een probleempje; m’n mini trosje chardonnay viel vroegtijdig af! Mijn afgesloten balkon fungeert als een soort van kas, maar soms moet ik wel wat ‘luchten’..nu weet ik niet wat er mis is gegaan; misschien iets te veel water in combi imet te koude lucht?? Ik baal als een stekker, want het is juist zo byzonder dat zo’n klein plantje al een mooi trosje had. De rank is ong 35 cm…help?

  Gr. Marleen

  • Vervelend Marleen! Wanneer vond dit plaats? Want in deze jaargetijde groeien er geen trosjes aan de druivenplanten.
   Als dit een trosje is van afgelopen zomer, dan klopt het erg goed dat hij er nu afvalt. Had eigenlijk al eerder gebeurd moeten zijn.

 • Ik heb in oktober mijn druivelaar verplant. Hij stak hiervoor in een pot en nu in de volle grond. Ik heb hem toen niet gesnoeid. Hier lees ik dat het niet goed is nu nog te snoeien?
  Mijn druiven vorige zomer waren droog, bladeren kleurden al vroeg. Wat doe ik dan best?

  • Het ligt eraan. Het kan zijn dat jouw druivenplant nog niet uitgelopen is, dan kun je hem nu nog snoeien.
   Het gaat erom dat de sapstroom nog niet opgang gekomen is, anders kan je druivenplant doodbloeden als je flink gaat snoeien.

 • Bedankt voor alle tips en trics.
  Het groei seizoen van de druif is nu wel volop in gang geschoten.
  En verbaast het me dat het zo stil is op de site.
  Mijn twijfel over welke stift wel of niet te verwijderen want uit alle ogen komen wel
  meerdere uitlopers en ogen die ook dicht in elkaars buurt staan.
  En breek ik hem dan af tot de legger of laat ik 2 tot 3 blaadjes staan.
  Ik heb voor het huis een Boskoop glorie. Staat op het zuiden en doet het zeer goed.
  Vorige jaren wel 2 trossen laten staan en zal dit jaar er maar 1 laten staan.
  Zodat de druiven hopelijk nog wat dikker worden.

  Vriendelijke groeten
  Catharina

  • Klopt Catharina, je doet het helemaal goed. Of je een of twee trossen laat hangen dat is inderdaad een keuze.
   Op een mooie druiven oogst dit jaar!

 • Ik heb een druivelaar gekocht van 1,80m. Een Glenora om precies te zijn. Nu heb ik alle zijscheuten eraf gebroken zodat de bovenste 2 kunnen blijven groeien. Even afwachten welke dus het beste aantrekt. Nu een paar weken later wilde ik de scheuten wat meer geleiden en is de langste/dikste/grootste afgebroken! Die andere scheut is niet de allermooiste maar wel de enige die nog kan groeien. Is dit een groot probleem? Hoe snoei ik deze dan aankomend jaar?

  • Vervelend zeg, maar niet onoverkomelijk. Helaas heb je nu geen keuze meer welke rank je wilt behouden.
   Je kunt er voor kiezen om de huidige rank te gaan gebruiken of deze in het najaar weg te snoeien en in het nieuwe jaar twee nieuwe druiven ranken te laten groeien.

   Aan jouw de keuze.

 • Beste Remco, ik heb vorig jaar 4 druivelaars geplant en heb bij deze, zoals beschreven in uw boek, de zijscheuten altijd weggesnoeid. Zodat alleen de moederstam overblijft. Echter, deze blijft zo sterk groeien (ca. 3,5 meter) dat ik er niet meer bij kan om nieuwe scheuten te snoeien. Is het mogelijk om de moederstam nu af te toppen op de gewenste hoogte of kan ik beter wachten tot het najaar.
  mvg, Daniel

  • Dag Daniel,

   Zeker, de moederstam kan afgetopt worden, maar hiermee zou ik wel wachten tot in het najaar, als de sapstroom gestopt is. Anders kan het gebeuren dat je druivenplant hevig gaat bloeden.
   Dat is uiteraard niet de bedoeling.

 • Beste,

  ik heb jonge druiveplantjes, gepland in oktober vorig jaar. Begin april had ik hier al uitlopers op de hoofdtak van 5-10cm door de vele zonuren en warme maand maart. Echter, bij de vorst van begin april (tot -2 graden in de nacht) zijn al deze uitlopers afgestoren en zelfs de hoofdstam lijkt nu uitgedroogd. Komt dit nog goed of zijn deze volledig afgestorven?

  met dank

  • Als er vorst is kun je de druivenplant het beste niet snoeien, dit kan onnodige schade aan de druivenplant aanrichten. Even wachten op het betere weer en weersvoorspelling zoals vandaag en aankomende week.
   Samenvattend: Nooit een druif snoeien bij vorst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *