Alles over Druiven

Druiven schimmel

Druiven schimmel
Druiven schimmel kan voorkomen in je druivenstruik, druivenplant of druivenrank. Hij kan letterlijk geteisterd worden door een druiven schimmel.

Verschrompelde druiventrossen, slap hangende bladeren, bruine bladeren en trossen, wollig laagje over de druiventrossen en bladeren.

Een van de vele tekenen die kunnen duiden op een druiven schimmel. Herken je deze tekenen?

Druiven schimmel

Schimmels zijn eigenlijk planten zonder bladgroen. Om in leven te zijn, of te blijven, zijn ze van andere planten afhankelijk. In jouw geval van de druivenplant. Druiven schimmel kan je druif aantasten, voedingsstoffen bederven die de druif nodig heeft.

Zoals gezegd bestaand er vele verschillende soorten druivenschimmels. Op de afbeelding die toegevoegd is aan dit artikel is de ‘grauwe schimmel’ te zien. Ook wel ‘grijze schimmel’ genoemd. Erg vervelend, want je druivenplant ziet er helaas niet meer aantrekkelijk uit. Gelukkig is de ‘grauwe schimmel’ goed te bestrijden, mits je er op tijd bij bent.

Echte meeldauw en valse meeldauw

Valse meeldauw en echte meeldauw zijn ook voorbeelden van druiven schimmels. Ook voor deze schimmels geldt dat je er op tijd bij moet zijn om het goed te kunnen behandelen. Voor meeldauw, bekijk mijn andere artikelen.

Tegen druiven schimmel is er in de meeste gevallen een middel te krijgen bij het tuincentra.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

20 Reacties op Druiven schimmel

 • Remco ik heb een soort bruine bultjes op het blad zitten van mijn druif en aan de onderkant van het blad een beetje wit ,nu heb ik de bladeren verwijdert is dat een goede werk wijze of gaat dat op een andere manier,dus niet al de bladeren maar die aan getast zijn

 • Beste Remco .
  Ik heb in de zomer van 2013 een druif gekocht bij een tuincentrum ,hij was erg mooi en deed het heel goed ,mooi weer had er aan mee gewerkt dat er al trosjes aan kwamen ik was super blij .
  nu valt het blad er af en de trosjes zijn verdroogd .
  wat kan dit zijn het blad word eerst wat geel en dan valt het af .
  onze dochter heeft er ook een gekocht en die hebt het zelfde ,
  je ziet er niks aan met het blote oog .
  Wat kan dat zijn .

  • Beste Johanna,

   Zonde zeg, dat alle bladeren van je druivenplant vallen en en de trossen verdrogen!
   Het klinkt mij in de oren als een druiven schimmel. Is er ook niets aan de onderkant van het druivenblad te zien?

 • onze druif groeit mooi maar de druiven krijgen schimmel op de trosjes wat kan ik er tegen doen langzaam breid het zich uit,de bladeren zijn mooi geen problemen

  • Het kan meeldauw zijn of een andere schimmel.
   Hoe ziet de druivenschimmel eruit? Witte wolletjes? Dan is het meestal meeldauw. Dit is de meest voorkomende ziekte bij druiven in Nederland.
   Prima te bestrijden. Er zijn genoeg middeltjes voor te verkrijgen in tuincentra.

 • Beste Remco,
  Mijn hele druivenoogst in de kas (muskaatdruif) is mislukt. Het begon met een zwart vlekje in sommige druiven, daarna werden steeds meer druiven bruinig (een transparante verkleuring van het velletje). Vervolgens werden de druiven dof en grauw en de laatste week kwam er een witte schimmel op. Ik heb alles geruimd waarbij de schimmel gelukkig níét stoof en de druiven geen vocht verloren. Ook rook het niet vies, hooguit iets muffig.

  • Klinkt als een meeldauw schimmel die je druivenplant getroffen heeft. Zonde hoor!
   Voorkomen is beter dan genezen. Inspecteer de druivenplant wekelijkse, zo voorkom je een grote uitbraak en is het nog prima te bestrijden.

 • ik heb okk schimmel in mijn druif vroege v d laan maar zo te lezen ben ik er niet op tijd bij wat kan ik nu doen en hoe kan dat vermijden graag uw advies vriendelijke groeten

  ik heb helaas ook schimmel in mijn druif de vroege v.a.laan maar zo te lezen ben ik niet optijd om het te herstellen wat kan ik nu doen (kaal snoeien) en wat te doen om het ter vermijden. graag uw advies vriendelijke groeten

  • Schimmels op je druif kun je het best zo snel mogelijk bestrijden, al is voorkomen uiteraard het beste.
   Uiteraard weet ik zo niet welke schimmel de druif getroffen heeft, elke schimmel heeft weer een andere bestrijding nodig.
   Soms zijn schimmels zelfs te voorkomen door goed onderhoud en snoeiwerk aan je druif.

 • Hallo, ons druiven deden het bijzonder goed,ze stonden gezond,nu zien we een grauwe schijn erop, kunnen wij dit nog bestrijden, zo dicht bij de oogst?

  grt
  Peggy en Carlos

  • Het is niet goed om zo dicht op de oogst nog aan bestrijding te doen. Uiteraard is dit meestal niet goed voor de gezondheid.
   Soms kan het eraf snoeien van de druiventros met een stuk rank eraan goed zijn voor de na rijping, zo krijg je toch zoete druiventrossen.

 • Andere jaren doen onze druiven het altijd prima. Ook dit jaar hebben we weer veel trossen maar blijven de druiven klein, worden de bladeren snel geel, en zit er een dofheid op de druiven. Het zal wel een schimmel of ziekte zijn, maar ik kon er niets over vinden op jullie site of elders. Graag advies.
  Louis

  • Het kan goed zijn dat je druiven las hebben van meeldauw. Dit kan zorgen voor dofheid op de druiven. Je druiven kunnen hierdoor ook verdorren en zijn niet meer eetbaar.
   Bevinden zich ook witte pluisjes op de druiventrossen?

 • Hallo Remco,
  Ik heb al jaren een druivenstruik die het altijd goed doet. Ik snoei m in dec altijd drastisch. Ik heb elk jaar wel wat last van galmijt, maar dat is verder geen probleem. Nu zag ik vanmorgen dat er redelijk wat bladeren slap erbij hangen. (echt dood zeg maar). Heb je misschien enig idee waar dat door zou kunnen komen?
  Groeten Marian

  • Dag Marian,

   Dat is vervelend zeg. Nee, ik durf dat zo niet te zeggen, dit kan namelijk van alles zijn.
   Slechte grondkwaliteit, te weinig water, te weinig essentiële voedingstoffen.

   Dit zal je zelf na moeten gaan waar je plant last van heeft.

 • Hoi,

  Wij hebben vermoedelijk meeldauw op onze druiven. Bladeren zien gezond uit, bij steeds meer trots druiven geven wit als bruine aanslag aan.
  Maar wij willen graag op biologisch wijze doen om het te bestrijden zodat niet alle trossen worden aangetast. Kan dat? En moeten wij die tros met aantasting weggooien of laten hangen na het bestrijden met biologisch wijze?
  Groet nbarendse

  • Beste Barendse,

   Biologische wijze kun je het wel voorkomen zoveel mogelijk maar dat is nu te laat.
   Zorg er voor dat je druivenplant goed open is zodat de wind vrij spel heft, dit voorkomt schimmels en meeldauw.
   Ik durf niet te zeggen of er iets biologisch is om dit te bestrijden. Er zijn wel verhalen te vinden met bijvoorbeeld behandeling met karnemelk, maarja, of dat werkt?

   Voor meer tips over meeldauw zie mijn e-book, Druiven snoeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *