Alles over Druiven

Druiven over je pergola

Druiven pergola
Je ziet het in Nederland steeds vaker. Druiven op een pergola in Nederlandse stuiten.

Zou jij dat ook niet willen? Een pergola vol met druiven, die naar beneden hangen? Je eigen druiven, zo voor het grijpen.

Druiven leiden over je pergola kan soms nog een hele kunst zijn, aangezien dit vooral aan het begin samenhangt met correct snoeien.Pergola

Een druif kun je het beste planten op een zonnige plaats. Het is dus noodzakelijk dat je de druif plant aan de kant waar het meeste zon is bij de pergola. Het liefst richting het zuiden.
Wat je steeds vaker ziet is dat huizen bezitters druiven leiden over een pergola. Ideaal! Je kunt genieten van een mooi groen dak tegen de zon en tegelijkertijd is het een ideale plaats voor de druif! Vol in de zon, de druiven hangen mooi naam beneden waardoor je goed bij de druiventrossen kunt.

Het beste is om een druif te planten aan de voet van de pergola. Deze kun je het eerste jaar gewoon om hoog laten groeien, wel begeleiden uiteraard. Het beste is om één of twee uitlopers om hoog te laten groeien, de rest kan je wegsnoeien. Dit zorgt voor een optimale groei van de twee uitlopers.

Na de zomer moet je kijken welke uitloper het sterke, het dikste is met de meeste houtgroei. Deze snoei je kort tot ongeveer drie ogen, dit zal ongeveer 30 cm zijn boven de grond. De rest kan je allemaal wegsnoeien. De zomer erop zal hij goed uitlopen, zelfs zover, je kunt de druiven leiden over de pergola. Bovenop de pergola kan je er voor kiezen om met één of twee uitlopers te gaan werken.

Je zult aan het einde van het jaar alles wat bovenop de pergola gegroeid is moeten snoeien, behalve de twee uitlopers die je gekozen hebt om mee te werken. Misschien lijkt het zonde, maar dit is voor een optimale groei van je druif.

Gereedschap voor druiven leiden

Vaak zie ik op internet en ook bij vrienden dat druiven geleid worden met groen ijzerdraad. Het is ijzerdraad met een stukje plastic als dekmantel. Helaas is dit absoluut niet goed! Het ijzerdraad word warm in de zomerzon, wat je druif kan beschadigen. Het druiven leiden zal moeten gebeuren met touw. Je kunt in de bouwmarkt touw kopen wat UV- en water bestendig is. Dit is wit, dun touw, maar sterk genoeg. Hiermee richt je geen schaden aan, aan de druif.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

14 Reacties op Druiven over je pergola

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *