Alles over Druiven

Druiven over je pergola

Druiven pergola
Je ziet het in Nederland steeds vaker. Druiven op een pergola in Nederlandse stuiten.

Zou jij dat ook niet willen? Een pergola vol met druiven, die naar beneden hangen? Je eigen druiven, zo voor het grijpen.

Druiven leiden over je pergola kan soms nog een hele kunst zijn, aangezien dit vooral aan het begin samenhangt met correct snoeien.Pergola

Een druif kun je het beste planten op een zonnige plaats. Het is dus noodzakelijk dat je de druif plant aan de kant waar het meeste zon is bij de pergola. Het liefst richting het zuiden.
Wat je steeds vaker ziet is dat huizen bezitters druiven leiden over een pergola. Ideaal! Je kunt genieten van een mooi groen dak tegen de zon en tegelijkertijd is het een ideale plaats voor de druif! Vol in de zon, de druiven hangen mooi naam beneden waardoor je goed bij de druiventrossen kunt.

Het beste is om een druif te planten aan de voet van de pergola. Deze kun je het eerste jaar gewoon om hoog laten groeien, wel begeleiden uiteraard. Het beste is om één of twee uitlopers om hoog te laten groeien, de rest kan je wegsnoeien. Dit zorgt voor een optimale groei van de twee uitlopers.

Na de zomer moet je kijken welke uitloper het sterke, het dikste is met de meeste houtgroei. Deze snoei je kort tot ongeveer drie ogen, dit zal ongeveer 30 cm zijn boven de grond. De rest kan je allemaal wegsnoeien. De zomer erop zal hij goed uitlopen, zelfs zover, je kunt de druiven leiden over de pergola. Bovenop de pergola kan je er voor kiezen om met één of twee uitlopers te gaan werken.

Je zult aan het einde van het jaar alles wat bovenop de pergola gegroeid is moeten snoeien, behalve de twee uitlopers die je gekozen hebt om mee te werken. Misschien lijkt het zonde, maar dit is voor een optimale groei van je druif.

Gereedschap voor druiven leiden

Vaak zie ik op internet en ook bij vrienden dat druiven geleid worden met groen ijzerdraad. Het is ijzerdraad met een stukje plastic als dekmantel. Helaas is dit absoluut niet goed! Het ijzerdraad word warm in de zomerzon, wat je druif kan beschadigen. Het druiven leiden zal moeten gebeuren met touw. Je kunt in de bouwmarkt touw kopen wat UV- en water bestendig is. Dit is wit, dun touw, maar sterk genoeg. Hiermee richt je geen schaden aan, aan de druif.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

14 Reacties op Druiven over je pergola

 • Beste Remco,

  Deze informatie over druiven leiden via de pergola had ik nu net nodig.
  Bedankt.

  Marijke

 • heb een pergola met draad gemaakt. de druif heeft vorig jaar mooi om de draden gegroeid. maar dit jaar krijgen deze hoofd stammen veel scheuten, maar alleen aan de bovenkant. niks naar beneden. het is de bedoeling dat de druiven straks naar beneden gaan hangen. maar alles groet omhoog.
  wat nu.

  • Beste Arie,

   Klopt, de druivenscheuten groeien altijd om hoog.
   Je kunt de scheuten aftoppen na de druiventrossen en enkele balderen.
   Als de druiventrossen gaan groeien zal de scheut vanzelf gaan hangen door het gewicht van de druiventrossen.

   Succes met je druif, geniet ervan!

 • Beste Remco,

  Ik ben een volledige newbie die het leuk vond om de pergola te laten begroeien met druivenstruiken. vorig jaar geplant en in de januari tot 3 knopen teruggesnoeid. Nu heb ik 1 “hoofdstam” die ik naar boven leid, deze schieten echter aardig door en zijn reeds 3 a 3,5 meter lang (pergola hoogte is 2,5 meter). begrijp ik het goed dat ik deze moet laten doorgroeien en in januari weer terugsnoeien tot aan het begin van het dak (2,5 meter)?

  1 druif is bij het leiden afgebroken op 2,5 meter, er begint nu een knop te onstaan in de bovenste oksel, wat moet ik hiermee gaan doen??? moet ik deze hetzelfde gaan behandelen als de overige hoofdstamme of wordt dit nu al een draagstam en mag ik deze niet meer terugsnoeien?

  Ik hoop dat jij me verder kunt helpen. dr. google schept alleen nog maar verwarring op dit moment.

  Groet

  Jan

  • Bedankt voor je bericht Jan.

   Een druif op een pergola laten groeien kan een fraai gezicht zijn.
   Je kunt inderdaad de scheut terug snoeien of ombuigen de pergola op. Hieraan kunnen dan volgend jaar uitlopers groeien die je over de pergola leid.

   De afgebroken scheut kun je inderdaad op dezelfde manier behandelen als eerder genoemd. Succes met je druivenplant en de pergola.
   Op een mooie druiven oogst!

   Remco

 • Beste Remco.
  Als ik de site zo bekijk, kan je mij vast ook helpen. Ik ben onlangs verhuisd en de vorige bewoners hebben een pergola gemaakt met een druif. De druif heeft in de zomer geen druif gegeven. Misschien te weinig kalk in de bodem of verkeerd of niet gesnoeid. Hij ziet er erg verwilderd uit. Heb jij tips om hem straks in de winter terug te snoeien.
  Alvast bedankt.
  Groet,
  Erik

  • Je kunt hem nu in het voorjaar prima snoeien. Snoei de druif in de vorm die je gewenst vindt.
   Kalk kun je nu in het voorjaar strooien, dit zorgt voor een goede wortel ontwikkeling. Hopelijk dit jaar een goede druivenoogst! Succes Erik

 • Hallo Remco,
  Hallo Remco,
  Ik heb in februari een huisje gekocht. Op het terras (zuid-west) staat een druif om de pergola; deze is al ouder en is al eerder helemaal om de pergola gegroeid geweest (zie ik aan de hand van oude foto’s). Mijn ex-schoonvader heeft ‘m in maart nog helemaal teruggesnoeid en nu loopt-ie snel uit. Lange, relatief dunne takken naar boven. Ik durf ze niet te veel om te buigen, wat er is er al één geknakt. Hoe doe ik dat precies en moet ik dat met alle uitlopers doen? Ik heb er totaal geen verstand van, dus jouw advies is van harte welkom!
  Bij voorbaat dank.
  groeten,
  Henk

  • Beste Henk,

   Je kunt deze gewoon geleiden naar waar je wil en opbinden.
   Uitlopers die je niet nodig vind kun je wegsnoeien. Deze ranken worden de draagarmen voor je druivenranken.

 • Beste Remco,

  Mijn tuin is net opnieuw aangelegd en hierbij is de druif blijven staan.
  Alleen heeft deze een flinke tik gekregen en krijgt nu allemaal donker blad en de kleine vruchten zijn aan het uitdrogen. Doordat de druif eerst met (ijzer)draad vastgemaakt was, wil ik nu een pergola maken.
  Wat kan ik het beste doen nu met eventueel snoeien? Of extra voeding geven?
  Dit jaar zie ik hem toch als verloren en hopelijk is hij niet zo hard geraakt dat hij doodbloedt.
  Alvast bedankt
  Sandra

  • De druivenplant zal er vermoed ik dit jaar niet bovenop komen. In het najaar kun je hem eventueel tegen de pergola opbinden en snoeien en leiden zoals je hem graag zou willen hebben.
   In het voorjaar kalk erbij strooien voor een goede wortelontwikkeling en 1,5 maand late wat mest, dan moet hij het wel weer goed gaan oppakken. Succes met je druivenplant en de pergola.

 • Beste Remco,
  Ik heb een tuin (van vorige bewoners) waar een witte en rode druif tegen de muur groeit. Nu wil ik een pergola zetten en dit tegenop gaan leiden. Kunnen beide druifsoorten samen tegen pergola opgroeien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *