Alles over Druiven

Druiven oogsten

Druiven oogst
De tijd van druiven oogsten komt er weer aan. Sommige druiven zijn al geoogst, maar de meeste druivenrassen moeten nog geoogst worden.
In welke maand de druif rijp is, is afhankelijk van het druivenras, de groei van de druif en het weer.

Waar moet je op letten bij druiven oogsten?

Hiernaast is mijn eerst druiventros van dit jaar te zien. Het is toch nog een erg volle tros geworden, ondanks het krenten. Eigenlijk is deze tros net iets te vroeg geplukt; sommige druiven moeten nog groter en zoeter worden. Maar… ik kon niet wachten!

Druiven oogsten, is erg leuk om te doen. Je proeft eindelijk het resultaat van je werk van de afgelopen maanden. Het is erg belangrijk om op tijd je druiven te oogsten.

Als je hiermee te lang wacht, kan het voorkomen dat je druiven openbarsten of vogels of wespen er mee aan de haal gaan. In druiven zitten veel druivensuikers, waar wespen erg dol op zijn.

Wanneer kun je het beste jouw druiven oogsten?

Wanneer de druiven van jouw druivenplant precies goed zijn om te oogsten, hangt af van het druivenras, de groei van de druif en het weer.

Als het in de zomer goed zonnig weer is geweest, zijn de druiven vanzelfsprekend eerder rijp. De plaatsing van de druif is ook erg belangrijk. Krijgt de druif alleen de middag zon i.p.v. de hele dag zon, dan zullen de druiventrossen langer doen over de rijping van de druiven.

Druiven die in de kas gepland zijn, achter het glas, zullen vanzelfsprekend nog eerder rijp zijn en nog eerder geoogst kunnen worden.

Druiven oogsten

De simpelste manier om te ontdekken of je druiven rijp zijn, is door ze te proeven. Je kunt gemakkelijk een druif van de druiventros afplukken en deze proberen. Let op! Als je bestrijdingsmiddelen gebruikt hebt, dan zul je de druiven eerst goed moeten wassen onder de kraan om dergelijke middelen eraf te spoelen.

Horen jouw druiven zoet te zijn en is dit nog niet het geval, dan zul je nog geduld moeten hebben. Wacht nog een aantal dagen, soms zelf weken, afhankelijk van het weer.

Hieronder een lijst met veel voorkomende druivensoorten met daarbij de druiven oogsttijd. Uiteraard moet je jouw druiven zelf eerst proeven, alvorens je de druiven gaat oogsten.

Boskoops Glorie half september – half oktober
Brant half september – half oktober
Dornfelder half september – half oktober
Dunkelfelder half augustus – half september
Frankenthaler half oktober
Glenora begin september – half oktober
Huxelrebe half september – half oktober
Leon Millot half september – half oktober
Palatina eind september – begin oktober
Rembrant half september – half oktober
Rondo eind september – begin oktober
Salome eind september – begin oktober
Siegerrebe begin augstus
Witte van Laan half september – half oktober

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

 druiven oogsten

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

71 Reacties op Druiven oogsten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *