Alles over Druiven

Druiven oogsten

Druiven oogst
De tijd van druiven oogsten komt er weer aan. Sommige druiven zijn al geoogst, maar de meeste druivenrassen moeten nog geoogst worden.
In welke maand de druif rijp is, is afhankelijk van het druivenras, de groei van de druif en het weer.

Waar moet je op letten bij druiven oogsten?

Hiernaast is mijn eerst druiventros van dit jaar te zien. Het is toch nog een erg volle tros geworden, ondanks het krenten. Eigenlijk is deze tros net iets te vroeg geplukt; sommige druiven moeten nog groter en zoeter worden. Maar… ik kon niet wachten!

Druiven oogsten, is erg leuk om te doen. Je proeft eindelijk het resultaat van je werk van de afgelopen maanden. Het is erg belangrijk om op tijd je druiven te oogsten.

Als je hiermee te lang wacht, kan het voorkomen dat je druiven openbarsten of vogels of wespen er mee aan de haal gaan. In druiven zitten veel druivensuikers, waar wespen erg dol op zijn.

Wanneer kun je het beste jouw druiven oogsten?

Wanneer de druiven van jouw druivenplant precies goed zijn om te oogsten, hangt af van het druivenras, de groei van de druif en het weer.

Als het in de zomer goed zonnig weer is geweest, zijn de druiven vanzelfsprekend eerder rijp. De plaatsing van de druif is ook erg belangrijk. Krijgt de druif alleen de middag zon i.p.v. de hele dag zon, dan zullen de druiventrossen langer doen over de rijping van de druiven.

Druiven die in de kas gepland zijn, achter het glas, zullen vanzelfsprekend nog eerder rijp zijn en nog eerder geoogst kunnen worden.

Druiven oogsten

De simpelste manier om te ontdekken of je druiven rijp zijn, is door ze te proeven. Je kunt gemakkelijk een druif van de druiventros afplukken en deze proberen. Let op! Als je bestrijdingsmiddelen gebruikt hebt, dan zul je de druiven eerst goed moeten wassen onder de kraan om dergelijke middelen eraf te spoelen.

Horen jouw druiven zoet te zijn en is dit nog niet het geval, dan zul je nog geduld moeten hebben. Wacht nog een aantal dagen, soms zelf weken, afhankelijk van het weer.

Hieronder een lijst met veel voorkomende druivensoorten met daarbij de druiven oogsttijd. Uiteraard moet je jouw druiven zelf eerst proeven, alvorens je de druiven gaat oogsten.

Boskoops Glorie half september – half oktober
Brant half september – half oktober
Dornfelder half september – half oktober
Dunkelfelder half augustus – half september
Frankenthaler half oktober
Glenora begin september – half oktober
Huxelrebe half september – half oktober
Leon Millot half september – half oktober
Palatina eind september – begin oktober
Rembrant half september – half oktober
Rondo eind september – begin oktober
Salome eind september – begin oktober
Siegerrebe begin augstus
Witte van Laan half september – half oktober

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

 druiven oogsten

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

71 Reacties op Druiven oogsten

 • Hallo Remco,

  Ik had nog nooit eerder druiven gehad. Dit is de eerste keer, en het valt me op dat de druiven erg klein zijn. Dit in tegenstelling tot mijn witte druiven, die groter zijn.

  • Veel druivenrassen geven het eerste jaar weinig en kleine druiven, waardoor je weinig kunt oogsten.
   Het 2 a 3 jaar moet het al een stuk beter gaan. Volgend jaar dus even afwachten.

 • bedankt voor de informatie die ik mag ontvangen,
  wat ik voor een druiven soort heb weer ik niet ze zijn licht rose en nog niet helemaal rijp maar, ik heb wel mooie volle trossen ondanks de meeldauw die ik heb gehad
  bedankt

 • echt bedankt voor de periodieke echt goeie tips voor de hobby druiventeelt.

 • heel erg leuk een reactie te krijgen had ik niet verwacht inderdaad kan ik al oogsten niet allemaal maar wel een hele boel ongelofelijk hoeveel trossen ik heb nog nooit zo veel trossen gehad werkelijk meer als honderd trossen niet te geloven maar wat moet ik er mee? graag een reactie grt.jack

  • Met druiventrossen kun je erg veel doen. De meest toegepaste optie met druiven trosssen is natuurlijk wijn. Hier komt nog heel wat bij kijken.
   Gewoon druivensap, druiven jam is ook erg lekker en makkelijk te maken.
   Vanille ijs in de blender met wat druiventrossen erbij en weer terug de vriezer in. Je eigen druivenijs, heerlijk!

 • Hallo Remco
  bedankt voor de mail over de druiven, ik heb al wel mooie druiven maar ze zijn nog wel groen, een enkele begint al wel wat te kleuren.
  Helaas wet ik de naam niet van de druif. Het is een druivenstronk, ik ben helemaal weg van allerlei stonken en dit was dan toevallig
  een druif, ik hoop dat ze er wel aan blijven hangen en dat de vogels ze niet weet opeten, We zijn namelijk op het ogenblik vaak van huis.
  wegens in vallen op een van onze schepen, wegens ziekte.
  Hartelijke druiven groet Maria

  • Goed om te horen Maria dat je druiven het goed doen.
   De natuurlijk loopt wat achter, omdat het warme weer dit jaar laat op gang kwam.
   De komende dagen lijkt het weer wat beter te worden, dus wellicht komt het nog goede dit jaar met je druiven oogst!
   Succes met de druiven en het werk op de schepen.

 • Hoi Remco
  Graag wil ik je bedanken voor de steeds goede tips van jou.
  Zelf zijn we nog maar eerste jaars, en hadden we een trosje witte van de laan .
  Klein nog maar heerlijk !!!!!!!!!
  De rood blauw zijn Frankenthalermaar daar hangen er veel meer aan ,maar veel kleiner als de witte
  maar dat kan ook niet anders een eerste jaar kan je dat ook niet verwachten.
  Graag wil ik je bedanken voor de goede tips die we steeds verzonden krijgen.
  Vriendelijke groet van Josephine van druenen.

 • Goedenavond Remco

  We hebben al een paar trossen geoogst, maar ze zijn nog niet echt helemaal rijp dus kunnen we op het gemakkie elke keer weer een nieuwe tros oogsten we hebben een aardige oogst dit jaar ze staan nu voor het derde jaar dus ik denk dat het wel goed gaat de druiven zijn ook wat groter en we hebben minder last van insecten en vogels maar ik heb er wel een net over gespannen.
  Veel succes met je druiven en de groeten van Hans en Jobje

 • Goede dag remco ik heb veel druiven op mijn stam staan al veel van getrokken en er staan er nog veel op kan ik daar ganstrekken en hoe moet ik dat doen . Sorry ik heb nog een vraagje de b.laderen van mij druiven hebbeb een ziekte staat vol bobbeltjes ik heb gelezen op internet dat je de sta
  M moet afpellen en beschermen hoe moet ik dat doen en Met wat geef mij aub war raad als dat kan fijne avond nog slaapwel grt Monique

 • Scheuten stekken hoe moet ik dat doen.

 • Hallo Remco,

  Bedankt voor de informatie over de druiven. Ook hebben we al veel informatie uit je boek gehaald wat overzichtelijk en duidelijk is.
  We hebben inmiddels onze druiven geoogst, erg lekker en het krenten heeft geholpen ze zijn groter.

  Vriendelijke groeten,
  Stan

 • Dag,

  Ik heb een druif van minstens 25 jaar oud in mijn tuin. Hoe kom ik erachter welke soort het is? Ik denk gewoon de algemene Boskoopse variant, maar zou het graag willen weten.

  • Beste Bats,

   Bedankt voor je bericht omtrent het druivensoort.
   Het is lastig te zeggen welke druivensoort of druivenras het is. Er zijn honderden druivensoorten zo niet duizenden.
   Ik ga er eigenlijk vanuit dat het een standaard te verkrijgen druiven ras is, die gewoon te koop is in de Nederlandse tuincentra.
   Neem het blad mee naar de tuincentra en vergelijk deze met de soorten die ze daar hebben.

   Je hebt al meer info, druivenkleur van het blad, witte druif, blauwe druif. Ik denk dat je uitkomt op boskoop glorie soorten, of de van der laan.
   Succes met het bezoek aan het tuincentra 🙂

 • hoi remco,

  bedankt voor je goede tips het hele traject door.
  de druiven zijn inmiddels rijp en smaken heerlijk zoet
  het is het 1ste jaar dat ik druiven heb
  het zijn blauwe en witte druiven

  gr gerrit

 • Ondanks alle goede zorgen mag ik helaas stellen, dat de oogst grandioos mislukt is. Heb naar ik vermoed wat teveel getopt, genijpt en gekrent…
  (om de vier a vijf dagen) de druiven zijn klein gebleven (ongeveer 1 cm) met een enkele grote ertussen. Ongeveer 40 trossen totaal, ik laat ze nu maar hangen voor de vogels, hebben die ook een feestje. Enfin, volgend jaar beter. hoop ik.

  grtz Jan

  • hopelijk inderdaad dit jaar beter. Er hangt veel van af of een oogst lukt, ook de weersomstandigheden.
   Elke keer leren we weer bij, zo ook nu. Hopelijk dit jaar meer succes met je druivenstruik en de druiven oost. Succes dit jaar!

 • Ik heb 3 stammen van 5 verschillende soorten, witte en blauwe. Ik ben spijtig genoeg vergeten op te schrijven WELKE soorten… Anderhalve maand geleden zag mijn plantage er goed uit, met redelijk wat trossen (eerste jaar oogst). Maar sindsdien zijn de blaren bruin geworden en meer dan de helft van de trossen uitgedroogd en de resterende trossen hebben slechts enkele bruikbare druiven . Wat kan ik doen om dat het volgende jaar te vermijden? Alvast bedankt voor je hulp, Agnes.

  • Dit klinkt mij in de oren als een druivenschimmel op je druivenplant. Houd dit in de gaten aankomende jaar.
   Bij de eerste tekenen kun je dit nog bestrijden. Het zou zonde zijn als al je druiventrossen hierdoor aangetast worden.

 • Hoi Remco,

  Sinds een jaar ben ik in het bezit van een een druivenplant uit Italië, gekocht in een tuincentrum. De naam van de plant is Vinifera en zou 4 tot 6 jaar oud zijn.
  Toch zijn de trosjes dit jaar nog steeds erg klein. Het is een blauwe druif. Is het toch mogelijk dat het nog enkele jaren duurt voordat de trossen volgroeid zijn?
  Groet,
  John

  • Als je een druivenplant hebt uit Italie die 4 a 6 jaar oud is, moet hij zeker al goede vruchten geven.
   Wel moet de druivenplant dan in de volle grond staan, anders kan hij geen goed wortelgestel ontwikkelen en grote druiventrossen vormen.
   Hopelijk staat je druif in de volle grond.

 • Remco, het is steeds weer fijn om een nieuwsbrief te ontvangen, tevens is het leuk om al die reactie’s te lezen. Mijn druivenstronk heb ik van een buurman gekregen, de ras is mij onbekend, volgens mij is het een soort wijndruif die je ook wel ziet langs de Mosel. De struik staat tegen een muur, prachtig in de zon (als die er is). Met genoegen zagen wij bij de groei 5 trosjes hangen, bij de alleeerste hagelbui waren er nog 2 van de 5 over. Van deze 2 is helaas niets terecht gekomen. De bladeren zijn er al aan het af vallen, zodat het een beetje triest uit ziet. Wacht even we hebben wel 2 vruchtjes eraf gehaald 1 voor mijn vrouw, 1 voor mij, die waren wel heel zuur. Hopelijk de volgende jaren beter.
  Groet avdm.

  • Zonde inderdaad. Hopelijk is hij nu goed aangeslagen en heeft de druivenplant een goed wortelgestel ontwikkelt.
   Dit jaar een goede druivenoogst, daar gaan we voor! Succes met het onderhoud.

 • Het is pas de eerste zomer van dé druivensteuik.Er hebben al 2 hele kleine trosjes aangehangen. De stam ziet er gezond uit. Is het waar dat ik in het najaar de stam tot 20 cm moet terugsnoeien ?

 • mijn druif is dood gegaan dus geen druifjes

 • Beste Remco,
  Nogmaals bedankt voor je goed tips om tot een rijkdom aan druiven te komen.
  Ik heb al wat trosjes geprobeerd maar sommige zijn nog wel aan de zure kant.
  Ik kon natuurlijk niet wachten.
  Het ras wat ik heb is de Boskoops Glorie en volgens jouw lijstje kan deze half september geoogst worden. Sommige druiven zijn wel al zoet dus ik denk dat het nog even moet wachten.
  Nogmaals hartelijk dank voor je informatie elke keer weer.
  Vriendelijke groet Gerard Jansen
  PS jammer dat ik geen foto’s kan meesturen om mijn resultaat te tonen.

  • Goed om te horen Gerard.
   klopt, proeven en kijken of je druiven zoet genoeg zijn is de best manier. Gewoon nog even laten hangen als je niet tevreden hebt.
   Een weekje zon kan echt al verschil maken.

 • Ik had bruine stippen op het blad van mijn druiven boom.
  Daar had ik voor gespoten met ECOSTYL luizenvrij tegen bladluizen.
  Voordat er enige bloei te zien was.
  Vorig jaar had ik 1 tros blauwe druif,mijn druivenboom is nog jong dit is het tweede jaar.

  • Hopelijk heb je dit jaar geen last van de bladluizen op je druivenplant.
   Zorg voor een open begroeiing, dat de wind vrij spel heeft, hierdoor voorkom je dergelijk ongedierte.

 • Heb sinds 3 jaar blauwe druiven van het merk Galant. Vorig jaar heb ik er drie trossen aan laten komen. In september waren ze goed rijp. Lekker zoet. Dit jaar heb ik aan de uitlopers van de leggers 1 tros laten komen. het resultaat was verbluffend. De druiven waren nog wel klein maar het gewicht van de meeste trossen lag tussen de 300 en 500 gram. En ook dit jaar is de smaak weer voortreffelijk.

 • Hallo Remco,
  Bedankt voor al je tips. De blauwe druiven zijn bijna goed, ze smaken lekker. In de anderen zaten ziekten. Volg je raadgevingen op en hoop volgend jaar op beter.

  Groeten Carolien

 • Beste Remco,
  Mijn druif , Gouda’s Glorie, van 4 jaar oud heeft dit jaar heel veel trossen (150-175 schat ik).
  Bij sommige trossen dit jaar verdrogen de onderste druiven en bij het aanraken vallen ze er spontaan af.
  De druif staat in de kas samen met tomatenplanten. In het voorjaar kalk en nieuwe potgrond gegeven.
  Verder tijdens de groei regelmatig bemest d.m.v. compost en kunstmest.
  De druiven blijven ondanks het krenten aan de kleine kant.
  Kan het komen doordat er teveel trossen aan 1 druiven rank zitten of doe ik iets anders fout .
  Ik ben benieuwd naar je reactie.
  N.B. Bedankt voor het regelmatig toesturen van je leerzame nieuwsbrieven over druiven.
  Mvgr
  Jouke

  • Je kunt proberen dit jaar 1 a 2 druiventrossen te laten hangen aan je per rank.
   Uiteraard is het eraf vallen van druiven druiven van je tros iets anders. Dit kan een te kort aan vocht zijn of een schimmel zoals meeldauw.
   Of dit bij jou het geval is weet ik uiteraard niet. Houd dit jaar in de gaten of je druiven meeldauw hebt op je druivenplant.

 • He Remco ja helaas is de zomer bijna voorbij kerk er naar uit en nu voorbij,ja mijn druiven zien er goed uit smaken al redelijk zoet beter dan beelden jaar echt zuur van mijn oude boskoop.
  maar ik was weer blij met je mailtje bedankt en tot hoors.gr Karel

 • mijn druivenplant vallen de bladeren er volop af (herfst?), de overige bladen hebben aan de onderkant een soort meel cq grijze stof en zijn roestvormig, wat scheelt er aan?
  groet avdm

  • Het klinkt mij in de oren alsof je druivenplant onderhevig is aan roest, dit is een druivenziekte.
   Dit is te bestrijden met de middelen die in het tuincentra te vinden zijn.

 • Beste Remco,
  Mijn blauwe druiven zijn niet groter geworden dan kleinen knikkertjes en een grootaantal is ook nog opengebarsten, er zitten 12 trossen aan de struik. Wat kan ik eraan doen dat we volgend jaar wel een goede druivenoogst krijgen ?

  Met vriendelijke groet,
  Jan

  • Vervelend hoor, opengebarsten druiven. Zonde van de mooie druiventrossen.
   ik denk dat je druivenplant last heeft van meeldauw. Houd dit het komende jaar goed in de gaten en bij de eerste tekenen gelijk bestrijden.

 • Goede avond Remco we hebben verleden week ons eerst druiven geplukt en vandaag onze tweede maal maar de vogeltjes deden hun best in de druiven plant hier en daar viel er wat naar beneden maar ze zijn er bijna allemaal af kleine trosjes voor de vogeltjes . De galmijt is volledig weg van verleden jaar ik had hem voor de winter afgepeld van onder en dan goed afgedekt voor de vries kou en het is weg de ziekte ben ik blij met zo een uitleg van jou Remco ben ik gered ik ben er u dankbaar voor en nu wachten voor het snoei werk fijne avond grt moniqur xxx

 • Hoi Remco bedankt voor je goed advies,het is heel fijn om sommige dingen te weten.Ik heb nu een jaar of vijf druiven,onder mijn veranda groeien,ik waan me dan ook vaak bij mooi weer in Frankrijk.Het is zo,n prachtig gezicht al die trossen boven je.De druiven zijn zo mooi en veel groter dan voorheen,en nu rijp en heerlijk zoet.Bedankt voor je goede begeleiding…..Groet Ineke

  • Goed om te horen Ineke! Geniet van je druiventrossen daar in het mooie Frankrijk.
   Met veel zon krijg je inderdaad mooie volle druiventrossen die erg zoet kunnen smaken. Succes ermee!

 • Beste Remco
  Alle eest bedankt voor zeer nutig tips
  Zo veel druiven vande jaar gaat dat niet tekoste vanvolgen jaar.
  Ook ik heb veel van die bobbeltjes op het blad.
  Is daar niet tegen te spuiten.
  Mijn druiven zijn nog zuur . Ik vraag mij af zal dat nog wel goed komen,
  VR GR Richard

 • Beste Remco
  Allereert bank voor waardevolletips
  Mijn druiven zijn nog veel het is boskoop glorio
  Ook heb veel van die bobbetjes op het blad.
  Is daar niet tegen te spuiten.
  Maar zoveel druiven van de jaar gaat dat niet tekoste van volgen jaar
  ik mijn af.
  Vr Gr Richard

  • Nee Richard, daar hoef je niet bang voor te zijn. Volgend jaar verwacht ik dan weer een prima druiven oogst.
   De bolletjes op het druivenblad klinkt mij in de oren als druiven galmijt. Deze bladeren kun je gewoon verwijderen.
   Er zullen vanzelf weer nieuwe bladeren groeien.

   Het liefst de bladeren goed afvoeren of anders verbranden. Zo voorkom je een nieuwe uitbraak.

 • Goede dag Remco de druiven zijn geoogst er waren er veel en lekker hoe lang moeten wij wachten voor te snoeien Remco bedankt van je mooie uitleg grt Monique xxx

 • Goede avond Remco de druiven waren lekker en toch hadden we er minder als verleden jaar maar ze waren bijna allemaal gelijk rijp bij ons is er van smorgens zon wanneer wordt er gesnoeit Remco ik ben altijd blij als ik een mail krijg van jou daar leer ik veel van ze fijne avond en bedankt grt monique

  • Goed om te horen dat de druiven lekker waren.
   Er moet het hele jaar gesnoeit worden natuurlijk, maar je bedoeld voor nu denk ik de winter snoei voor de druiven.
   Deze komt eraan, hier ontvang je dan wel weer een email over :).

 • Hallo Remco ja de oogst is ook dit jaar op niets uitgelopen , dus maar twee trosjes en ook die zijn nog mislukt.

  Wat ik nu niet goed doe ik begrijp er niets van Remco , alles gedaan wat mij is verteld en er over heb gelezen op je site .

  Maar de moet niet op geven enkele jaren vele mooie trossen mogen plukken , maar de laatste twee jaar dus niets .

  De juiste voeding gegeven van Intratuin maar het mag niet baten .

  Of het ligt aan de temperatuur maar die is toch mooi geweest !!!

  Ik verneem graag wat meer uitleg Remco ????

  Met vriendelijke groet Jos.

  • Vervelend jos, dat de druiven trossen niet goed waren en de oogst mislukt is.
   Het kan aan erg veel elementen liggen. Voeding, grondcondities, snoeiwijze, schimmels / ziekte etc.
   Het is dan ook niet zomaar aan te geven wat er in deze specifieke situatie niet goed gaat. Lees gerust verder op de website en blijf proberen.
   Als de druif eens gegeven heeft, gaat hij het zeker weer doen.

 • Leuke tips, maar niet zoveel nieuws voor ons. Hebben sinds 2000 een wijngaard in zuid frankrijk. Niet zo groot, halve hectare. In t begin veel geleerd van de vignerons in de omgeving, maar nu staan we al een tijdje op eigen benen. Maken rode, witte en rose wijn.
  Succes met het beantwoorden van alle vragen, Caroline

 • Hallo Remco
  De druiven zijn geplukt
  De blauwe druiven warren niet goed er zat iets van spint in de trossen hingen aan elkaar echt erg
  Wat kan ik hier aan doen dat het er het volgende jaar niet weer zo is
  De witte warren heel mooi een fijne oogst ook lekker
  De blauwe heb ik 4 keer tegen meeldauw moeten spuiten ik hoop dat jij voor mij een op lossing hebt
  Groetjes Maria

  • Vervelend zeg dat de blauwe druivenoogst mislukt is. spint kun je bestrijden door er in een vroeg stadia bij te zijn. Dan is het nog goed te bestrijden.
   Als het zich over de druivenplant heeft verspreid, dan gaat dit een stuk lastiger. Middelen hiervoor zijn te verkrijgen bij het tuincentra.

   Succes, hopelijk ook dit jaar een goede blauwe druiven oogst!

 • Hoi Remco,
  Ik heb van een druivenpit een plantje gekweekt en in de grond geplant. Er komen echter geen druiven aan de plant. Het in nu het 3e jaar en de plant is 2 meter hoog. Kun jij me zeggen waarom er geen druiven aan komen?

  • Druiven uit de winkel of van de markt, zijn voor consumptie gekweekt. Het zaaien van een druivenpit gaat soms goed maar vaak ook niet.
   Een druivenplant staat niet aan of groeit slecht is wat ik vaak hoor. De condities van een dergelijke druivenpit zijn dan ook niet om er een plant uit te laten groeien.
   Meestal zijn druiven uit de winkel zo gekweekt dat de pit zo klein mogelijk is en de druif zo groot en smaakvol mogelijk.
   Er is dan geen aandacht voor de druivenpit zelf, dat is bijzaak.

   Het beste is dan ook om een druivenplant te kopen, welke optimaal gekweekt is om mooie en volle druiventrossen te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *