Alles over Druiven

Druiven leiden


Waarschijnlijk heb je het zelf ook wel gezien in het buitenland: gevels die volledig bekleed zijn met een druif waar mooie grote druiventrossen aanhangen.

Zou jij dat ook niet willen: een pergola vol met druiven, een mooie muur of gevel, helemaal bekleed met jouw druivenplant?

Druiven leiden

Druiven leiden kan soms nog een hele kunst zijn, aangezien dit vooral aan het begin samenhangt met correct snoeien.

Een druif kun je het beste planten op een zonnige plaats. Het liefst tegen een zuidelijke muur of gevel. De muur warmt op door de zon, maar ook als de zon weg is, zal deze nog lang warmte uitstralen. Dit komt de druivengroei ten goede.

Druiven leiden over een pergola

Wat je steeds vaker ziet, is dat mensen druiven leiden over een pergola, ideaal! Je kunt genieten van een mooi groen dak tegen de zon en tegelijkertijd is het een ideale plaats voor de druif! De druif groeit vol in de zon en de druiventrossen hangen mooi naar beneden waardoor je goed bij de druiventrossen kunt.

Voor informatie over druiven leiden over je pergola, bekijk dit artikel: Druiven over je pergola

Druiven leiden tegen een gevel, muur of schutting

Het leiden tegen een muur gaat ongeveer hetzelfde als het leiden van een druif over een pergola. Het ligt er wel aan waar de druif zich bevindt ten opzichte van de muur: links, rechts of in het midden. Het is de bedoeling dat je eerst, net zoals bij de pergola, zorgt dat er een druivenscheut naar boven groeit in het eerste jaar. De rest moet je volledig wegsnoeien.

Afhankelijk van de positie, kan je het jaar erop zogenoemde draagscheuten de gewenste kant op laten groeien. Deze heten ‘draagscheuten’, omdat hier uiteindelijk de druivenscheuten op zullen groeien.

Gereedschap voor druiven leiden

Vaak zie ik op internet, en ook bij vrienden, dat druiven geleid worden met groen ijzerdraad. Dat is ijzerdraad met een stukje plastic als dekmantel. Dit wil ik ten zeerste afraden! Het ijzerdraad wordt warm in de zomerzon, wat je druif kan beschadigen. Het leiden van de druif zal moeten gebeuren met touw. Je kunt in de bouwmarkt touw kopen wat UV- en waterbestendig is. Dit is wit, dun touw, maar sterk genoeg. Hiermee richt je geen schade aan.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘ Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

6 Reacties op Druiven leiden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *