Alles over Druiven

Druiven leiden – Voorjaarscheck

Druiven leiden muur
De natuur is volop in bloei en de druivenplanten beginnen volop nieuwe scheuten aan te maken.

Dit is het begin van een nieuwe zomer met mooie, grote en smaakvolle druiven.
Welke voorbereidingen kun je nu treffen voor de zomer?

Zoals gezegd, begint de druifelaar in deze periode snel uit te lopen. Ik heb zelf onder andere een druif tegen een muur geleid. Door weer en wind in de winter kan het zijn dat de druif niet meer helemaal goed opgebonden is.

Druiven leiden tegen een muur

Op de foto kun je goed zien dat de horizontale draagarmen van de druif niet helemaal recht meer lopen. Het horizontale begeleidingsdraad is wat slapper geworden in de winter. Deze zal ik opnieuw moeten spannen.

Ook de knopen die vastzitten aan het geleiddraad om de draagarmen van de druif op zijn plek te houden moeten nagekeken worden. Ze moeten ruim genoeg zijn om de draagarm te laten groeien in dikte! Als je hier niet op let, kan het gebeuren dat de knopen ingroeien. Hierdoor kan je druif beschadigen en de groei geremd worden. Dat zou jammer zijn.

Gereedschap –  Druiven leiden

Een druif leiden (of ‘een druivelaar leiden’, zoals sommige zeggen) langs een muur of gevel is een mooi gezicht. Wel moet je aan een paar punten denken om te zorgen dat dit goed verloopt.

Gebruik nooit kaal ijzerdraad of bijvoorbeeld betongaas. Het is wel makkelijk om dit te gebruiken, maar door de zon wordt het ijzer erg heet. De scheuten kunnen door de warmte beschadigen als ze in contact komen met het ijzerwerk. Vooral jonge en kwetsbare scheuten zijn hier gevoelig voor, aangezien hier nog geen schors omheen zit.

Wat je wel kunt gebruiken, is UV bestendig binddraad om je druifenplant te leiden. Dit is gewoon te koop bij de bouwmarkt. De UV bestendigheid van het draad zorgt er ook voor dat het draad niet uitdroogt door de zon en daardoor breekt.

Druiven leiden is niet erg moeilijk, als je maar even goed oplet wat je doet en de juiste gereedschappen gebruikt.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

30 Reacties op Druiven leiden – Voorjaarscheck

 • Hallo Remco, je beschrijvingen vind ik helder en ook leuk..nu nog mijn groene vingers…en een beetje liefde voor de verschillende planten, die ik heb.

  • Dag Saskia,

   Leuk, bedankt! Komt vast wel goed toch? Elke dag is er weer een om te leren over druivenplanten.
   Succes deze zomer met je druivelaar!

   Groet, Remco

 • Het is prettig om weer even het leiden van “de druiven” op een rijtje “op papier” voor je te zien(hoe eenvoudig misschien ook). Het is goed er op geattendeerd te worden, dat er voldoende ruimte moet zijn om de scheuten te laten groeien, dus geen strakke geleidematerialen. Kortom, een praktische en nuttige tekst, met voor mij ook nieuws: uv-bestendig binddraad of de opmerkingen over het betongaas. Prettige en nuttige site voor druivenliefhebber, aanbevolen!

 • Hallo remco,ik had de stam verplaatst naar de andere kant van de pergola en kort gesnoeit.
  dit alles in de tijd zoals beschreven in voorgaande editie’s
  nu zijn er een paar nieuwe uitlopers mt kleine blaadjes eraan,dus moet afwachten of alles goed gaat.
  in ieder geval bedankt voor alle informatie en ik blijf alles gewoon volgen.
  zogauw ik tijd heb zal ik wel een foto maken hoe het er nu uitziet.
  grt:Harry

 • Hallo Remco, mijn druivelaar staat ook tegen een muur alleen heb ik vooraf een houten rek tegen de muur bevestigd met een tussenruimte van 1 cm. Ik had van te voren besloten hoe groot ik de druivelaar zou laten groeien. Door de tussenruimte kan ik zowel de draagarmen als de nieuwe scheuten makkelijk leiden.
  Een bijkomend voordeel is een makkelijke bevestiging van een net als de druiven rijp worden en de vogels zich daar graag aan tegoed doen. De muur is van oudsher wit geverfd, ook bij opnieuw verven is het rek van groot voordeel.
  Groet Joost

  • Je hebt er goed overna gedacht hoe je de druiven gaat opbinden en leiden! Goed bezig!
   Succes Joost met het onderhoud en geniet van je druivenplant.

 • Hoi Remco.
  Heb alles nou goed opgebonden,en de druif is goed aan het uitlopen.en nou maar hopen dat de weergoden meewerken,met de informatie die ik van jou heb gekregen moet dat allemaal goed komen.
  Groetjes John

 • Bedankt voor de tip, zelf gebruik ik buizendraad is van rubber en het lang mee

 • Hoi Remco bedankt voor je goede tips ik hou ze in de gaten om ze goed te geleiden en zie uit naar de volgende tips Gr. Kees

 • Verder groei de druif erg goed een witte en een blauwe die is iets later maar geen probleem

  Gr Aad

  • Klopt aad, de druivengroei loop wat achter dit voorjaar door het slechte weer.
   Zodra de zon een paar dagen schijnt dat de druiveplant uitschieten.

 • Beste Remco,
  Bedankt voor de herinnering voor de zomer snoei. Ik heb mijn druiven al elke dag zien groeien, dus raadpleegde ik jouw boek. Ik haalde hier al verschillende goede tips uit, waarvoor dank.
  Ook met deze mail ben ik heel tevreden, heel bruikbaar, zoals de rest van jouw boek. Er staan al verschillende ” trossen ” op, die nog in bloei moeten komen. Het is deze week nog geen weer geweest om er eens in te vliegen zodat alles mooi is opgekuist.
  Met vriendelijke groeten,

  Dirk

  • Goed om te horen dat je het boek: Druiven – Het complete handboek, erg nuttig vindt!
   Hopelijk wordt het inderdaad binnenkort mooi weer, dan kunnen we weer in de tuin zitten en genieten van onze druivenplanten.

 • He Remco
  Heel prettig deze site van jou ik heb al jaren een druiven stam gaat altijd wel goed maar kon nooit eens iets vragen aan n kenner, alleen uit boeken ook goed maar dit is prettiger, dank daar voor.

  gr karel

 • Hallo Remco,

  Bedankt voor je mailtje over het leiden van de druif. Wij willen van onze druiven graag een soort dak maken, zodat je er lekker onder kunt zitten. Waarmee
  kunnen wij de druif dan het beste leiden?

  Hartelijke groet

  • Beste Corrie,

   Je kunt het beste een pergola bouwen en dan daar de druif op tegen laten groeien.
   Hierdoor maakt je op een gemakkelijk manier een druivendak. Het opbinden doe je met Uv bestendig binddraad.

   Hartelijke groet,

   Remco de Jonge

 • Remco, ik laat graag een reactie achter, want dankzij de zeer waardevolle tips hebben wij nu een paar geweldige druiven staan, welke niet alleen veel vruchten dragen, maar ook ons terras verrijken met hun bladerpracht. Bedankt……..

  • Goed om te horen Jeanet dat het erg goed gaat met je druivelaar! Geniet er van deze zomer.
   Hopelijk komt het goede zomerweer snel, zodat we van de druivenplant kunnen geniet als we op het terras zitten.

 • ja inderdaad hij begint nu echt te groeien en de knoppen komen er al goed in
  nog niet veel ervaring met de druif maar dit vind ik wel erg jeerzaam

 • hallo,

  ik heb sinds dit jaar 2 druiven in de tuin tegen de schuur muur met behulp van gaas dat 1 cm los staat van de muur.

  de planten op zich groeien hard maar er is geen druif te zien .
  kan het zijn dat nieuwe planten het 1ste jaar geen druiven geven ?

  mvg gerrit

  • Beste Gerrit,

   Klopt, het eerste jaar geven de meeste druivenplanten geen druiven.
   Alle energie gaat naar de ontwikkeling van het wortelgestel. Volgend jaar kun je de eerste kleine druiventrosjes verwachten.

 • Remco, van een buurtgenoot kreeg een mooie stek plm. 30 cm hoog met kluit en zijscheuten ook van 20 a 30 cm. Deze heb ik tegen een muur geplaatst waar het zonnig is. Het druivensoort is mij niet bekend, wat ik wel weet: het zijn kleine blauw druifjes, lekker zoet. Volgens de buurman is deze plant net onkruid, hij snoei maar raak, het komt steeds weer rijkelijk goed in bloei. Moet een plant altijd geleidt worden?? Is het goed om ook nog een ander soort in de omgeving te plaatsen? Groeten ab.

  • Beste Ab,

   Jazeker, het is belangrijk om de druivenplant te leiden, zeker als je wilt dat de druivenplant druiventrossen gaat vormen.
   Als je de druif niet leid zullen alle druiventakken naar de grond zakken en de druiven op de grond liggen door het gewicht.

   Dus zeker een aanrader om de druivenplant netjes te leiden als hij in het voorjaar uitloopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *