Alles over Druiven

Druiven krenten

Druiven krenten
Het kan goed voorkomen dat, tijdens het groeien van je druif, er zomaar druiven van de tros vallen.

Dit is absoluut geen reden tot paniek, maar slechts een natuurlijke rui.
Soms komt dit, omdat de druiven geen ruimte hebben om zich goed te ontwikkelen. Of het kan gebeuren dat de slechte druifjes worden afgestoten. Dit is een natuurlijke selectie.

Dit kun je natuurlijk ook een handje helpen. Zorg ervoor dat je je druiventrossen krent. Krenten is belangrijk om mooie trossen te kweken met grote bessen.

Druiven krenten

Krenten betekent: het uitdunnen van de druiventros. Hierdoor hebben de overgebleven druiven meer ruimte en voeding, waardoor de druiven zich beter ontwikkelen en groter worden. Wil jij net zulke mooie druiven aan je druivenplant hebben als in de supermarkt? Dan mag je deze vorm van snoeien zeker niet overslaan!

Druiven krenten dient te gebeuren als de druifjes net groeien en een eigen steeltje hebben. Uiteraard moeten ze ook groot genoeg zijn om ze op een makkelijke manier te snoeien. Haal zoveel druifjes weg, dat de overblijvende druifjes aan alle kanten voldoende ruimte hebben om uit te groeien.

De druifjes kun je verwijderen door deze voorzichtig met duim en wijsvinger van het steeltje te draaien. Hierdoor wordt ruimte gecreƫerd voor de druiven die overblijven om zo optimaal mogelijk te groeien.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘ Druiven Geheimen’! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

8 Reacties op Druiven krenten

 • Als ik gekrent heb wat kan ik dan nog doen met de krenten die e afgehaald zijn?

 • Beste Remco,

  zou je iets meer kunnen uitleggen hoeveel ik weg moet halen bij het krenten? 50%? 30%?
  Hoeveel is ‘genoeg ruime om te groeien’ ongeveer? Want momenteel is de hele tros ongeveer even groot als 2 druiven uit de supermarkt, maar ik neem aan dat ik er meer dan twee kan laten zitten šŸ˜‰

  • Als je druiventros nu nog zo klein is is het wellicht wat te vroeg om te krenten.
   Laat het nog even doorgroeien zodat je de druiventros zo groot is dat je er ook goed bij kan om hem uit te dunnen.
   Hoeveel je weg moet halen is helemaal afhankelijk van het druivenras en hoe dicht de druiven op elkaar groeien.
   Ze moeten de ruimte hebben om te groeien na het krenten.

 • Gelukkig heb ik nu iets gevonden wat mijn vragen beantwoord. Er werd mij vertelt dat ik de kleine druifjes?krentjes genaamd er tussen uit moest halen. Maar snapte het niet helemaal maar na deze reacties gelezen te hebben snap ik dus dat ik de trossen uit moet dunnen. (Iets meer gebruikelijke taal dus) Mijn struiken zijn na dat we ze dit jaar gesnoeid hebben heel erg vol dus voor mij betekent dit nu maar aan de slag met krenten omdat de trossen idd wel heel erg compact zijn. Veel suc6 en druiven plezier allemaal dit jaar. Gr. Leonie

  • Goed om te horen Leonie dat je gevonden hebt wat je zocht. klopt, druiven krenten of druiven uitdunnen makkelijk gezegd, is belangrijk om mooie en volle druiven te krijgen.
   Zo kan er meer voeding naar de druiven die overblijven. Kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.

   Succes met het krenten van je druiven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *