Alles over Druiven

Druiven dieven

Druiven dieven
Het dieven van druiven wordt vaak overgeslagen.
Terwijl druiven dieven juist heel belangrijk is voor een optimale groei van je druivenplant en druiventrossen.

De dieven kosten je druif onnodig veel energie, hierdoor kan de groei van je druivenplant, druivenstruik of druivenrank vertraagd worden.

Dief jij elke zomer je druiven, of heb je er nog nooit van gehoord?

Druiven dieven

Druiven dieven is een belangrijk onderdeel van de zomersnoei. Dieven zijn de scheutjes die in de oksels van de draagsporen tot ontwikkeling komen. Deze moet je verwijderen.

De druivendieven dragen niet bij aan de groei van de druivenplant. Het is dan ook raadzaam om deze dieven uit je druivenplant of druivenstruik te snoeien. De druivendieven halen kostbare energie uit je druivenplant. Deze energie moet natuurlijk naar de groei van de druiventrossen gaan, niet naar deze ‘dieven’. Vandaar de naam. Ze stelen energie van de druivenplant, terwijl ze bijna nooit nuttig zijn. Als je deze dieven laat groeien, worden het grote uitlopers die maar blijven groeien.

De dieven kun je makkelijk met je vingers weghalen. Dit zal je de hele zomer door moeten blijven doen. Elke keer zal de druivenplant proberen nieuwe dieven aan te maken.

Zijn druivendieven nuttig?

Soms kunnen druivendieven wel nuttig zijn. Mocht je na je druiventros teveel hebben weggesnoeid, zodat de druiventros eigenlijk te weinig bladeren heeft om gevoed te worden, dan kan je ervoor kiezen een druivendief uit te laten lopen.

In de tijd van het druiven dieven is het ook tijd om druiven te toppen. Dit is onderdeel van de zomer snoei.
Heb je jouw druiven al getopt? Kijk hier voor druiven toppen.

Hierdoor ontstaan nieuwe bladeren waarmee de druiventros zich kan voeden. Hieronder nog een grotere foto van de druivendief afbeelding.Druiven dieven

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

16 Reacties op Druiven dieven

 • Wist hiervan en heb uw raad opgevolgd ivm de meeldauw.
  Heb reeds tweemaal de behandeling herhaald en goed resultaat geboekt, bladeren blijven mooi groen en heb enkele trossen druiven hangen.
  Heb alles in de winter terug gesnoeid en zal pas , denkelijk, tegen volgend seizoen weer een degelijk resultaat te hebben.

  M.v.g.

 • Bedankt voor de dieven tip wist het niet vroeg het me wel steeds af.gr.karel

 • Dag Remco
  Mijn druiven gaan als een speer staan nu voor het tweede jaar staan scheuten op van 2 mtr geweldig zoals ze het doen, heb veel aan je boek bedankt
  gr Hans

  • Mooi dat het goed gaat met je druivenplant, dat hij zo goed groeit.
   Bedankt voor het compliment omtrent mijn e-book, goed om te horen dat je er veel aan hebt.

 • Remco, heb nu behoorlijke scheuten met bladeren die een bruine uitslag hebben, vruchten zijn nog klein maar wel overal, heb nog niet gedieft ,graag voor zover nodig advies. Groetend Rob Eerligh.

  • Beste Rob,

   Dit kan goed galmijt of pokkenmijt zijn dat zich in je druif bevindt.
   De aangetaste bladeren verwijderen en dit goed bijhouden. Als de uitbraak klein is zou dit voldoende moeten zijn.

   Remco

 • Beste Remco vorig jaar groeide mijn druiven geweldig en in het begin vele trossen , en ineens werden de druiven bruin

  en kropen in .

  REMCO NOG BEDANK VOOR DE E-MAIL OVER HET DIEVEN EN TOPPEN .

  Dus helemaal geen oogst , nu dit jaar bijna geen takken terwijl ik er goede voeding bij heb gedaan aan de wortels .

  Nu pas komen er enkele takken maar geen trosjes , wat nu alles maar weg snoeien of de groei laten gaan .

  VRIENDELIJKE GROETTE VAN JOS .

 • Rob mijn druiven beginnen al te bloeien moet ik nu de trosjes die er meer als een bijelkaar groeien er nu al af knippen zodat er een overblijf bedankt

 • Ik heb twee druivenranken van Bern kastel mee de gebracht twee maand geleden een witte en een rode nuheb ik gelezen over dieven . heb dit op de afbeelding gezien doch begrip het niet. Zyn dit de donkere piekjes tussen blad en stam? En waar en wanneer snoeien.? Ik heb nog maar stammetje van een pink dik?

  • Klopt, het dieven is net als bij tomaten. Een uitloper tussen de hoofdstam en een zij rank. Hiertussen vormt zich een nieuwe scheut. Deze zal verwijderd moeten worden.
   Deze kost de druif onnodige voeding en heeft geen enkel nut.

 • Mag ik dieven al in mei of moet ik nog wachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *