Alles over Druiven

Druif verplanten

Druif verplanten
Wellicht is het op jouw druif van toepassing: je bent net verhuisd en je hebt een ontzettend mooie druif in je tuin staan. Helaas wel op de verkeerde plek.

Heb je je druif op een kleine plek staan of in een pot en wil je de druif verplanten naar een grote plek, waar hij beter tot zijn recht komt?

Een druif verplanten kan prima, mits je het juist aanpakt.

Druif verplanten

Een druif verplanten kun je het beste doen na de bloei, als de zomer over is en het blad van de druif is gevallen. Dit zal in het najaar zijn, rond november. In het najaar je druif verplanten is het beste voor jouw druif, omdat de druif nu in rust gaat. De sapstromen komen nagenoeg tot stilstand. Als je te lang wacht met verplanten heb je kans op vorst.

Als je drastisch gaat snoeien of de wortels gaat uitgraven als de sapstromen nog op gang zijn, kan je druif doodgaan. De sapstromen zijn zo krachtig dat de druif zijn wonden niet kan dichten en kan doodbloeden. De sapstromen komen rond januari weer op gang en dat moet je dus voor zijn.

 

Druif verplanten naar de nieuw stek

Allereerst zal je moeten beginnen met het drastisch terug snoeien van je druif. Snoei de takken van de druivenstruik of druivenplant terug tot ongeveer 30 centimeter van de grond af. Dit zal ongeveer drie ogen boven de grond zijn.

Vervolgens kunt je rond de stam een groot gat graven, waarbij je probeert zo veel mogelijk wortel mee te nemen naar de nieuwe plaats. Dus voorzichtig de grond weghalen en zo veel mogelijk wortel uitgraven.

Voordat je de druif in het ruime nieuwe gat zet, moet je de ondergrond van kalkkorrels voorzien. Kalk zorgt er voor dat het wortelgestel snel kan hertellen. Het is goed voor de groei van de druivenwortels. Als de druif in het voorjaar weer uitloop kan je de zij scheuten op verschillende manieren geleiden.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

10 Reacties op Druif verplanten

 • Hallo..

  mijn buren hebben een schitterende druif staan. Zij gaan nu verhuizen maar willen een stekkie van de druif hier achterlaten zodat ik er wellicht net zo’n prachtige druif voor terug krijg. Maar.. wanneer en hoe en wat moeten we dat doen??

 • Wij hebben een druif tussen ons huis en de schuur in een border staan. Alleen in de ochtend krijgt hij zon en verder niet zo heel veel meer omdat hij tegen een muur aan groeit. Nu willen we hem verder achter in de tuin tegen ons tuinhuis weg zetten. Dit betekend dat, als de zon schijnt, hij deze ontvangt vanaf een uurtje of 11 tot de zon onder is. Is het nu nog mogelijk om hem te verplaatsen? Ik heb hem afgelopen najaar wel al helemaal gesnoeid.

  • Beste Hanneke,

   Lastig om te zeggen. De natuurlijk loopt erg vooruit op het seizoen. Het kan zijn dat de sapstroom van de druivenplant al op gang gekomen is.
   Als je je druivenplant nu gaat verplaatsen heb je kans dat hij dood gaat. Hij bloed dood. Ik zou het er niet meer op wagen. Zeker voor het onzekere.
   Volgend jaar iets eerder bij zijn, zeker als de natuurlijk vooruit gaat op het seizoen, dan komt het vast goed.

   Succes met de druif, volgend jaar beter is mijn advies.

   • Ik kan een druivelaar krijgen met een stam van 10cm diameter en 2 meter lang van mijn schoonnonkel ze verhuizen naar frankrijk en hij moet weg.
    Hij is dus al heel oud .hij heeft juist gesnoeid dus bloed nu dat het geen naam heeft.
    Ik ga er van die pasta aandoen aan stompen waar hij is afgesneden voor het bloeden te stoppen en uitgraven met zoveel mogelijk aarde en wortel
    Het is te hopen dat het lukt en dat hij verder blijft bloeien
    Ik ga hem planten op stukjes natuurstenen ongebluste kalk zelfgemaakt compost en voeding en aarde
    Duimen zou ik zeggen

    • Beste Koen,

     Geweldig dat je deze oude druif mag nemen / overnemen. Inderdaad, druiven snoeien op dit moment is niet handig gezien de sapstroom.
     Goed dat je kalk bij de wortels van de druivenplant doet. Dit zorgt voor een goede wortelontwikkeling wat de druif nu wel kan gebruiken.
     Let erop dat je voorlopig even geen bemesting bij de druivenplant strooit. Dit heft het kalkgebruik op waardoor de druivenkluit zich niet goed zal herstellen.

     Succes met de druivenplant uit Frankrijk!

     • De druivenlaar uit frankerijk en kleine druifplant zijn 3a4 weken geleden mooi in de groei geschoten
      Maar nu zins een een goede week beginnen alle blaren te verwelken en bruin te worden
      De onderkant van de blaren zit er een wit laagje op is dat een vorm van schimmel

     • Beste Koen,

      Vervelend dat je druivenplant eens schimmel heeft.
      Het klinkt mij in de oren als meeldauw of valse meeldauw. Om het precies te beoordelen zou ik het moeten zien.
      Hierbij een link naar een artikel over meeldauw: http://www.snoeiendruiven.nl/meeldauw-bestrijden/

 • Hallo,

  Mijn schoonouders hebben een prachtige druif staan. Ze gaan verhuizen in Juni en ik wil de druif graag overnemen. Ik heb gelezen dat November de beste tijd is. Maar die tijd heb ik dus niet…. Wat is het beste om te doen??? Hij staat al zo’n 15/20 jaar…. Hij is zo’n 1,5/2 meter hoog en 2 meter breed.
  Hoor het graag!

  Vriendelijke groet,

  Kim Roelofsen

  • Beste Kim,

   In dit geval het je qua tijd geen keuze. Graaf de wortels ruim uit en gelijk overzetten in een grote pot met grond tijdens het vervoer.
   Hopelijk slaat hij goed aan op zijn nieuwe plek. Zorg voor een ruim gat met verse grond en kalk. Dit is goed voor de wortel ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *