Alles over Druiven

Druif verplanten

Druif verplanten
Wellicht is het op jouw druif van toepassing: je bent net verhuisd en je hebt een ontzettend mooie druif in je tuin staan. Helaas wel op de verkeerde plek.

Heb je je druif op een kleine plek staan of in een pot en wil je de druif verplanten naar een grote plek, waar hij beter tot zijn recht komt?

Een druif verplanten kan prima, mits je het juist aanpakt.

Druif verplanten

Een druif verplanten kun je het beste doen na de bloei, als de zomer over is en het blad van de druif is gevallen. Dit zal in het najaar zijn, rond november. In het najaar je druif verplanten is het beste voor jouw druif, omdat de druif nu in rust gaat. De sapstromen komen nagenoeg tot stilstand. Als je te lang wacht met verplanten heb je kans op vorst.

Als je drastisch gaat snoeien of de wortels gaat uitgraven als de sapstromen nog op gang zijn, kan je druif doodgaan. De sapstromen zijn zo krachtig dat de druif zijn wonden niet kan dichten en kan doodbloeden. De sapstromen komen rond januari weer op gang en dat moet je dus voor zijn.

 

Druif verplanten naar de nieuw stek

Allereerst zal je moeten beginnen met het drastisch terug snoeien van je druif. Snoei de takken van de druivenstruik of druivenplant terug tot ongeveer 30 centimeter van de grond af. Dit zal ongeveer drie ogen boven de grond zijn.

Vervolgens kunt je rond de stam een groot gat graven, waarbij je probeert zo veel mogelijk wortel mee te nemen naar de nieuwe plaats. Dus voorzichtig de grond weghalen en zo veel mogelijk wortel uitgraven.

Voordat je de druif in het ruime nieuwe gat zet, moet je de ondergrond van kalkkorrels voorzien. Kalk zorgt er voor dat het wortelgestel snel kan hertellen. Het is goed voor de groei van de druivenwortels. Als de druif in het voorjaar weer uitloop kan je de zij scheuten op verschillende manieren geleiden.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ” Druiven Geheimen“! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

10 Reacties op Druif verplanten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *