Alles over Druiven

Druif verplaatsen

Druif verplaatsen
Misschien ben je net verhuisd. Je bent net verhuist en je hebt een ontzettend mooie druif in je tuin staan. Helaas wel op de verkeerde plek.

Of wil jij je tuin veranderen en je druif verplaatsen naar een plek waar hij beter tot zijn recht komt? Een druif verplaatsen kan prima, mits je het juist aanpakt.

Druif verplaatsen

Een druif verplaatsen kun je het beste doen na de bloei, als de zomer over is en het blad van de druif is gevallen. Dit zal in het najaar zijn, rond november. In het najaar je druif verplaatsen is het beste voor jouw druif, omdat de druif nu in rust gaat. De sapstromen komen nagenoeg tot stilstand. Als je te lang wacht met verplaatsen, heb je kans op vorst.

Als je drastisch gaat snoeien of de wortels gaat uitgraven als de sapstromen nog op gang zijn, kan je druif doodgaan. De sapstromen zijn zo krachtig dat de druif zijn wonden niet kan dichten en kan doodbloeden. De sapstromen komen rond januari weer op gang en dat moet je dus voor zijn.

Druif verplaatsen naar de nieuwe plek

Allereerst zal je moeten beginnen met het drastisch terugsnoeien van je druif. Snoei de takken van de druivenstruik of druivenplant terug tot ongeveer 30 centimeter van de grond. Dit zal ongeveer drie ogen boven de grond zijn.

Vervolgens kun je rond de stam een groot gat graven, waarbij je probeert zoveel mogelijk wortel mee te nemen naar de nieuwe plaats. Probeer dus voorzichtig de grond weg te halen en zoveel mogelijk wortel uit te graven.

Voordat je de druif in het ruime nieuwe gat zet, moet je de ondergrond van kalkkorrels voorzien. Kalk zorgt ervoor dat het wortelgestel snel  kan hertellen. Het is goed voor de groei van de druivenwortels.

Als de druif in het voorjaar weer uitloopt, kan je de zijscheuten op verschillende manieren geleiden. Je kunt hier het stappenplan voor gebruiken die je normaal gebruikt bij de aanplant van een nieuwe druif.

Wil je meer informatie ontvangen over druiven? Meld je aan voor ‘ Druiven Geheimen‘! Je ontvangt gratis waardevolle informatie over druivenplanten en onderhoud! Klik hier om je aan te melden.

Is de oprichter en eigenaar van Druiven Snoeien. Vol passie voor druiven, met alles wat hierbij komt kijken, houdt hij druiven in zijn eigen tuin. De kennis die hij vergaard heeft, deelt hij op deze website. Hij is auteur van het boek: Druiven – Het complete handboek

10 Reacties op Druif verplaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *